Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Poštujem Ustav, ali neću učestvovati u implementaciji Zakona, parlamentarna većina će odgovarati

Đukanović je saopštio i da neće pozvati Miodraga Lekića na konsultacije, jer ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona. Upozorio je da će ''parlamentarna većina snositi odgovornost za kršenje Ustava''

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je odlučio da potpiše izmjene Zakona o predsjedniku jer ne želi da krši svoja ustavna ovlašćenja, ali da ne želi da učestvuje u njegovoj implementaciji.

Predsjednik Đukanović je na današnjoj konferenciji za medije koja je zakazana povodom izmjena Zakona o predsjedniku, kazao da će ”parlamentarna većina snositi odgovornost za kršenje Ustava”.

”Skupština je 1. novembra usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku. Reakcije domaće i inostrane političke, stručne javnosti ukazivali su da je riječ o neustavnoj inicijativi. To je kvalifikovana kao politička namjera da se mijenja Ustav. U potpunosti dijelim takvo stanovište”, rekao je Đukanović na konferenciji za medije.

Podsjeća da je tada vratio Zakon na ponovno odlučivanje i da je zatražio mišljenje Venecijanske komisije.

“Venecijanska komisija je 9. decembra dala jasan stav i preporučila da se ne usvajaju izmjene Zaklona o predsjedniku dok Ustavni sud u potpunosti ne bude operativan i ocijeni ustavnos zakona”, podsjeća Đukanović.

Princip nadmoći Ustava obavezuje, podsjeća Đukanović, da se on može mijenjati kroz procedure i većine propisane samim Ustavom.

”Kazao sam da ne želim da učestvujem u implementaciji neustavnog zakona. Zakon je potpisan, i na taj način je ustavna obaveza predsjednika ispunjena. Precizno je rečeno da je predsjednik dužan da potpiše ponovo izglasani zakon. Koliko god mogao pribavljati alibije sebi da je parlamentarna većina očigledno neustavno postupala, razumjeli ste me – ne želim da se pridružim horu onih koji ruše Ustav i time ruše državu. To ne pripada nijednom odgovornom čovjeku, posebno ne predsjedniku”, rekao je Đukanović.

Podsjeća i da je portparolka Evropske unije Ana Pisonero kazala da poručila da treba da se ispoštuje mišljenje VK i ne izglasaju izmjene ovog Zakona.

”Uprkos svemu Skupština je ponovo izglasala izmjene Zakona i dan kasnije dostavila na potpis. Svjestan sam da je u situaciji visokih političkih tenzija postoje različita očekivanja Crne Gore kako da se postavim prema ovom Zakona. Poštujem i podržavam stavove i emocije građana koji se izražavaju kroz proteste protiv ustavnog poretka i države. Ipak, donio sam odluku da potpišem Zakon. Opredjeljujem se da nepogovorno poštujem Ustav, ne želim  da se pridružim onima koji ga krše”, poručio je Đukanović.

Zato, napominje, odgovornost za primjenu ovog Zakona snose oni koji su ga izglasali, parlamentarna većina.

“Ja sam učestvovao u stvaranju ove države i neću nikad povući potez koji je protiv njenog Ustava. Oni koji je nisu stvarali, koji je nisu željeli, koji je permanentno ruše – oni su, očigledno, slobodniji”, rekao je Đukanović.

On je saopštio i da neće pozvati Miodraga Lekića na konsultacije, jer ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona.

”Ne želim da se pridružim onima koji ruše Ustav i državu” poručio je Đukanović.

”Odlukom skupštine da pravnim aktom nižeg reda – zakonom mijenja pravni akt višeg reda – Ustava, Skupština je izgubila smisao. Ovim je parlament ušao u fazu političkog rada u kojem on ruši ustavni poredak”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li misli da će se moći dogovoriti oko izbora sudija Ustavnog suda, on je rekao da samo treba dobra volja.

”Za dogovor su potrebne dvije strane. Važno je da sa ove strane, od strane parlamentarne opozicije jasno i dosljedno insistiramo na dogovoru. I nakon što je vlast jednostrano na Ustavnom odboru utvrdila listu kandidata i dala ih na izjašnjavanje opoziciji, kazali smo im da moraju proces vratiti na početak. Logično je da treba da pokušate da dođete do zajedničkog stanovišta na relaciji vlast-opozicija. Vidjeli ste da vlast nije to htjela. Opozicija je izašla sa zahtjevom prema parlamentu da se krene procedura za objavljivanje oglasa za kandidate za Ustavni sud. Uz malo dobre volje, jasno je da je taj posao moguće obaviti u roku od 30-40 dana. Danas da odlučimo da raspustimo Skupštinu, imamo 60 dana za organizovanje vanrednih izbora. Nema problema da se može blagovremeno izabrati Ustavni sud i organizaovati izbori. Samo treba dobra volja”, naglasio je Đukanović.

Upitan da li razmatra mogućnost raspuštanja parlamenta, odgovorio je da se konsultuje s timom stručnjaka za ustavno pravo i da procjenjuju da li će se i kad stvoriti uslovi za koriščenje te ustavne klauzule.

Kazao je da pažljivo sluša specijaliste ustavnog prava i preduzima korake za koje vjeruje da na najubjedljivi način pokazuje njegovu privrženost Ustavu i državi Crnoj Gori.

”Ne treba se igrati sa tim pitanjem. Smatram neoprostivom odgovornošću ovakvo kršenje Ustava. Smatram da to rade da bi srušili nezavisnu Crnu Goru. Zato striktno tumačim svoje obaveze, tako će biti u slučaju mogućeg donošenja ukaza o raspuštanju parlamenta”, poručio je Đukanović.

Predsjednik je rekao da će koristiti sve mogućnosti “za uspostavljanje jasne krivične odgovornosti prema svima koji na ovaj način ruše državu”.

“Mislim da se jedan dio ljudi koji učestvuju u političkom životu opustio. Misle da sad njihova nezakonitost može izmicati pravdi. Vrlo kratkovido razmišljaju. Danas ili sjutra, prije ili kasnije, te će se institucije uspostaviti i ostvrnuti na odluke koje su se donosile. Oni koji su ih donosili, moraće odgovarati”, podvukao je Đukanović.

Đukanović je potvrdno odgovorio na pitanje da li će do kraja januara biti održan neposredan izbor predsjednika DPS-a.

“Poštujemo ono što smo zapisali u Statutu partije. Za koji dan imaćemo sjednicu Glavnog odbora, i vjerujem da će i to biti pitanje o kojem treba da razgovaramo. Nema nikakvog kolebanja da želimo da organizujemo po prvi put neposredne izbore za rukovodstvo stranke, o kojem će odlučiti članovi. Pretpostavljam da ćemo na toj sjednici sagledati neke okolnosti koje izlaze iz domena našeg upravljanja… Moraćemo da pogledmo, mada vjerujem da je taj posao dobro obavljen, kako je završen proces reevidencije članstva. Taj proces je paralelno rađen s pripremom za lokalne izbore. Da bi smo mogli da uđemo u neposredno izjašnjavanje, moramo da imamo besprekorno utvrđenu reevidenciju članstva. Biće prilika da na GO čujemo izvještaj o tome”, zaključio je predsjednik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
16.12.2022-15:33 15:33

Da prostite Predsjedniče Milo Đukanoviću, ali kako Vi bespogovorno poptujete ustav kad bespogovorno potpisujete neustavan zakon, proizvod vole korumpiriane i nasilne političke većine. Ovim činom izazvali ste nestabilnost u Crnoj Gori, onemogućili ste njen put u EU. Potpisali ste, postupajući neustavno, kapitulaciju države Crne Gore i poklekli pred NEMILOSRDNIM SRPSKIM UGNJETAČIMA I NJIHOVIM PODLIM POMAGAČIMA. Nijesu samo Oni odgovorni za sunovrat Crne Gore. U nesreću i jad i VI STE GURNULI građane Crne Gore. Ponovili ste izdaju Crne Gore iz 1918 godine zajendo sa NEMILOSRDNIM SRPSKIM UGNJETAČIMA I NJIHOVIM PODLIM POMAGAČIMA. A to što ste “ČVRSTI” uz građane Crne Gore… Pročitaj više »

Tara
17.12.2022-12:20 12:20
Reply to  BobZeković

Izgleda da nijesi dobro razumio..ili cuo..izjavu G-dina Djukanovica….on je slijedio Ustav CG..dje pise..ako se i po drugi put izglasa..on mora taj papir potpisati..a oni 41 poslanika poraju da odgovaraju pred sudom pravde…Sve sto je neustavno donoseno..ti moraju da i odgovaraju…G-dinu Djukanovicu..nista drugo nije preostalo..

dragan
17.12.2022-12:59 12:59
Reply to  BobZeković

Respekt Uvazeni g.Zekovicu Nije isto kao prije 100 g. kada smo bili ratom izmuceni, prevareni, gladni.. I stradali smo mislim dvije godine ranije kada su Kralja odstranili iz Crne Gore. Bilo je to borba, sila(oslabljena) na silu, a danas se protiv nas ratuje, kako vele ,,mekom silom,, podmuklo. Muka je sto smo se I tada spustali niz njihovo ,,zapadno uze,, e a sada nadam se da se nece uze pretrgnuti, mislim da to Predsjednik ipak bolje zna od nas, I samo da on izdrzi do kraja ove borbe, pa je dosta. Nadam se do tada nekoj novoj politickoj snazi, koja… Pročitaj više »

Dogville
16.12.2022-15:59 15:59

Djukanović, gospodin i državnik. Ispravna i mudra odluka.