Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović obavijestio Abazovića da u komisiji ne bi trebalo angažovati zastupnike SPC

Đukanović je, prema informacijama tog lista, to sugerisao Abazoviću kako bi država bolje obezbijedila svoj interes i kako bi se eliminisala mogućnost naknadnih prigovora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavijestio je ranije premijera Dritana Abazovića da u timu koji će analizirati tekst ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom ne bi trebalo davati prostora osobama koje su u javnosti prepoznate po nedavnom angažmanu u okviru javnih debata kao zastupnici druge ugovorne strane, prenosi Pobjeda.

Đukanović je, prema informacijama tog lista, to sugerisao Abazoviću kako bi država bolje obezbijedila svoj interes i kako bi se eliminisala mogućnost naknadnih prigovora.

Ugovor koji bi Vlada trebalo da potpiše sa Crkvom Srbije usvojen je na sjednici 8. jula, iako za to premijer nije obezbijedio kvalifikovanu većinu koju su konstituenti nove vlasti dogovorili koalicionim sporazumom. Nakon oštre kritike dijela javnosti i stavova DPS-a i SDP-a da će uskratiti podršku Vladi, Đukanović i Abazović sastali su se 19. jula i dogovorili formiranje stručne komisije koja će ispitati ustavnost odredbi ugovora i to, kako je planirano, najkasnije do 31. jula.

Pozive da budu dio komisije, Abazović je uputio advokatu koji je bio dio pravnog tima Crkve Srbije Veliboru Markoviću, državnom sekretaru u Ministarstvu pravde Bojanu Božoviću i magistru prava i asistentu na Univerzitetu Donja Gorica Andreju Bracanoviću. Na Đukanovićev prijedlog, sa druge strane, pozvane su dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša.

Prvi, konstitutivni sastanak trebalo je da se održi 22. jula, ali je odgođen na neodređeno vrijeme, nakon što su Gorjanc-Prelević i Spaić odlučile su da istupe, jer im je bilo neprihvatljivo da sarađuju sa advokatom Markovićem koji je javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma.

Pobjeda je pitala premijera Abazovića hoće li povući prijedlog o imenovanju Markovića za člana komisije, ali odgovor od njega nijesu dobili. Štaviše, premijer nikako nije komentarisao pitanje ugovora otkako su Gorjanc Prelević i Spaić rad u komisiji uslovile povlačenjem prijedloga o imenovanju Markovića za člana, iako se planirani rok 31. jul približava.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
27.07.2022-08:45 08:45

Milo Đukanović će dobit odgovor u vidu potpisanog “akta predaje Crne Gore, Srbiji na poklon”. Milo Djukanović je demokrata. Milo Djukanović je Predjsenik Crne Gore. Milo je državnik Evropskog formata. Milo ima kapacitete velikog svjetskog državnika. Crna Gora, mic po mic, sa Milom kao Predsjedikom CG polako, ali sigurno čili. ULIČAR, nevaspitani, neobrazovani, zlonamjerni i vjerovatno vrlo korumpirani, vrti ga oko malog prsta. Onako usput, uličar se sprda sa Crnom Gorom, njenim građanima, njenim Predsjedikom. I naravo ULIĆAR ćera svoje. I išćeraće to. Sve zajebavajući se sa građanima CG. Po njenju mije sitnice, DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI JE IZVRŠEN.… Pročitaj više »