Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović o Otvorenom Balkanu: Nama treba članstvo u EU, a ne alternativa

Predsjednik je dodao da se Štajnmajer saglasio sa njegovom konstatacijom da je Berlinski proces komplementaran našoj politici proširenja

Veliki dio problema Zapadnog Balkana posljedica je konfuzije u odnosima Evropske unije sa Zapadnim Balkanom, što su iskoristile treće strane, suprotstavjene ineteresima EU, kako bi uticale na države našeg regiona, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za Gradsku RTV u Berlinu, nakon sastanka sa njemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom.

On je istakao da će biti važno da u narednom periodu čujemo detaljnije objašnjenje ideje predsjednika Emanuela Makrona o EU na dva kolosjeka.

Predsjednik je poručio da Crnoj Gori treba poruka koja je evropska – potvrda da svaka evropska država, kao i sve zemlje Zapadnog Balkana, ima svoje mjesto u EU.

Na pitanje Gradske RTV da li ga brinu učestale reakcije premijera Dritana Abazovića o podršci Otvorenom Balkanu, Đukanović odgovara odrično.

“Ne brinu me, nijesu mi ni nove ni nepoznate. Imamo različite stavove o toj inicijativi. Više puta sam od njega čuo da u sklopu podrške svim regionalnim inicijativama podržava i tu. Takođe, više puta sam rekao da ne mislim da je to optimalna inicijativa. Prije je doživljavam kao neku vrstu replike na Berlinski proces. Razlika je veoma očigledna – Berlinski proces okuplja sve zemlje Zapadnog Balkana, Open Balkan samo tri. Berlinski proces počiva na evropskim standardima, komplementaran je sa procesom pridruživanja. Open Balkan ne insistira na evropskim standardima.

Open Balkan je pripremljena inicijativa koja bi bila alternativa članstvu zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

“Ne mislim da nam treba alternativa, treba nam članstvo. Zbog toga je prirodno da punim jedrima nastavimo sa pregovaračkim procesom sa EU. Vjerujem da će to ova Vlada raditi i da ćemo uskoro deblokirati pregovarački proces u oblasti vladavine prava, a time i krenuti u zatvaranje pregovaračkih poglavlja i punom participacijom u okviru Berlinskog procesa sebi dati dobar zamah na tom putu. Vjerujem da će Crna Gora valorizovati prednost koju smo izgradili u prethodnom periodu i postati prva sljedeća članica EU”, kazao je predsjednik Đukanović.

Veoma je važno, ističe, da je nastavljen kontinuitet dijaloga na najvišem nivou između Crne Gore i Njemačke.

“Posebno je važno da smo taj razgovor imali u ovako složenim geopolitičkim uslovima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu. Dobili smo povoljnu poruku da Njemačka vidi Zapadni Balkan u Evropskoj uniji i da želi i dalje da poštuje pravila u politici proširenja koja su važila za sve sadašnje članice EU. Ne tražimo prečice, ali nepokolebljivo vjerujemo u potrebu evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana. Spremni smo da radimo na reformama i dostizanju svih standarda, počev od onih u oblasti vladavine prava da bismo ostvarili ravnopravnu poziciju u Ujedinjenoj Evropi u narednom periodu”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Đukanović je dodao i da je informisao Štajnmajera o tome šta se dogodilo u Crnoj Gori od njihovog posljednjeg susreta u oktobru, dva mjeseca nakon prlamentarnih izbora.

“Kazao sam da se dogodilo ono što sam mu i tada najavio – da se u Crnoj Gori dogodila očekivana promjena vlasti koja je važan doprinos dinamici demokratskog života u Crnoj Gori, ali da imam sumnju u kapacitete nove vladajuće koalicije i Vlade da Crnu Goru vodi dinamično ka željenim ciljevima, prije svega ka poziciji članice Evropske unije. Takođe, kazao sam da se u međuvremenu dogodila promjena te vlade na demokratski način, što dodatno potvrđuje funkcionalnost crnogorske parlamentarne demokratije. Drugo, da je jako važno da Crna Gora nije promijenila strateški kurs”, naveo je Đukanović.

Crna Gora je, naglašava, dio evropske politike u regionu Zapadnog Balkana, uspješan promoter evropskog sistema vrijednosti, zemlja koja će sigurno nastaviti da bude lider u pregovaračkom procesu daljeg proširenja EU.

“Kada je riječ o situaciji u regionu, ona se posljednjih godina pogoršala zahvaljujući malignom uticaju trećeg strana na prostoru Zapadnog Balkana. Odgovor na to mora biti usaglašen stav sa svih relevantnih evropskih adresa o jasnoj i doglednoj evropskoj perspektivi za sve zemlje Zapadnog Balkana. Ne mogu biti tolerisani različiti pogledi jer će oni samo zamagljivati suštinu – neizbježnost evropske perspektive. Kada se zamagli ta suština, onda se otvara prostor za dalji uticaj trećih strana koje nastupaju sa antieevropske platforme”, ocjenjuje Đukanović.

Predsjednik je dodao da se Štajnmajer saglasio sa njegovom konstatacijom da je Berlinski proces komplementaran našoj politici proširenja.

“Kazao mi je da stav nove njemačke Vlade da će osnažiti Berlinski proces i saglasili smo se da nema potrebe za alternativom Berlinskom procesu, jer je on i u prethodnom periodu pokazao važne performanse za ukupnu emancipaciju i evropeizaciju prostora Zapadnog Balkana i da sa tom politikom treba nastaviti. Govorili smo o potrebi dinamiziranja bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije. Iznio sam našu potrebu da nam Njemačka pomogne u diverzifikaciji naše ekonomije. Pandemija nam je ukazala da je važno da imamo dobar turizam i usluge, ali da to nije dovoljno i da moramo raditi na razvoju drugih djelatnosti”, rekao je Đukanović.

Očekuje da dobijemo podršku iz Njemačke za dalji razvoj industrije i energetike.

“Štajnmajer mi je rekao da je to realno očekivanje i da će učiniti sve da podstakne nadležne adrese u Njemačkoj da se krene u takvu inicijativu i da će to biti i odnos Njemačke i njenog uvažavanja okolnosti da je Crna Gora već godinama stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije”, rekao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
17.05.2022-17:01 17:01

Nova vlada dosla na demokratcki nacin..kaze nas Pres'ednik..jel Demokratija popovska Litija..pranje mozga..kleronacizam..a sto je najgore pobornici svetosavlja i velike Srbije..tako da smo bili na rubu propasti..G-din Djukanovic..pokusava..da sve to izgladi..na jedan dipolomatcki nacin..

g,Stajmajer se nista ne pita sto se tice prosirenja,,veliki je prijatelj Merkelove..koja je podrzavala Zdravkovu vladu..Ona je za mene katastrofa zena..dosta je zla nanijela CG..i Ukrajini..

Ha20
17.05.2022-21:27 21:27
Reply to  Tara

Opet si zaboravila da uzmes terapiju dnevne doze. Svijetska dipliomatija ne funkcionise na tviojm nacinu filozofije vec je malo vise koplikovanija.Jako je zalosno korititi nepotrebne kalorije na takve individe kao sto si ti.