Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Afera iskonstruisana, nijesam uradio ništa nezakonito, tužilaštvo da ispita cijeli slučaj

''Po mom uvjerenju, riječ je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskontruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju reslova autoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji''

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao tužilaštvo da ispita  slučaj o trastovima na ofšor destinacijama. Komentarišući najnoviju navodnu ”aferu” koju je lansirala organizacija bliska vladi – MANS, istakao je da je riječ o ”još jednoj iskontsruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe”.

On je to saopštio u Sloveniji, gdje se održava Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, odgovarajući na pitanja o slučaju ”Pandora papiri”.

“Na tu temu ne bih imao ništa novo da dodam, u odnosu na ono što sam kazao timu istraživačkih novinara, koji se bavio tom temom, i u odnosu na ono što je saopšteno iz mog Kabineta nakon što je još jedna u nizu afera lansirana. Po mom uvjerenju, riječ je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskontruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju reslova autoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji”, rekao je Đukanović u Kranju.

Naveo je da svoje zakonito postupanje ne vezuje za državne funkcije i da se ponaša kao čovjek koji ”mora štititi ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje je obavljao i koje obavlja, kao i ugled države na čijem je čelu”.

Predsjednik je ponovio da sporna registrovana firma ”nije otvorila ni bankovni račun i da samim tim nije mogla ništa uraditi i vrlo brzo nakon formiranja je ugašena”.

”Jako je važno da svi razumijemo da i kada se nalazimo na funkciji i kada nijesmo, da sve što radimo radimo zakonito i u skaldu sa strogim standardima morala koji afirmišemo i kojeg se moramo pridržavati. Ni ja ni moj sin nikada nijesmo i sigurno nećemo ništa uraditi štetu države Crne Gore, za razliku od onih koji pokušavaju lansirati aferu i koji me pokušavaju, bez argumenta, zakovati za stub srama”, rekao je Đukanović.

Kazao je i da je svoj odnos prema državi pokazao u “dugim godinama borbe za nju i izgradnje institucija”.

“Kada bih se oslobađao državnih funkcija, što sam više puta pokušavao i silno želio, nijesam tražio da mi država produži pravo ni na jednu platu, nego sam s odlaskom s funkcije zaključivao svoj radni odnos sa državom, a sam se starao kako ću obezbijediti svoju egzistenciju. Oni koji u životu nijesu zaradili niti jedan cent, nemaju pravo da mi preporučuju šta da radim i kako da se ponašam”, kazao je predsjednik Crne Gore u Sloveniji.

Izopačene ličnosti i ”grantopreži”

Ako je sve ovako kao što vam kažem, kako je naveo, onda zapravo ostaje pitanje da li bi se trebao sa više uvažavanja odnijeti prema moralnim preporukama mojih kritičara, odgovor je ne.

Moram da vam priznam da vrlo uživam zato što smo na potpuno suprotstavljenim moralnim stanovištima. Ne samo zato što su neki od njih po mom viđenju izopačene ličnosti, svako ima pravo da bude čak i izopačen, ja i takvu slobodu tolerišem svakom pojedincu, nego prosto veoma je problematično kada neko sa takvim pedigreom pokušava da dijeli moralne lekcije bilo kome u društvu, moje je makar pravo da te moralne lekcije ne prihvatam. Uz to, ja ne spadam u kategoriju grantopreža koji uvijek gledaju samo kako mogu dobiti kakav novac od ovog ili od onog budžeta. Ja sam neko ko nikada tokom svog bavljenja javnim poslom, nijesam obavljao niti jedan privatni posao. To se kod mene nikada nije miješalo”, rekao je Đukanović.

Nijesam se povlačio po podu i lizao kašike

Podsjetio je da je sedam puta sam vodio vladu služeći državi.

Nijesam služio ni jednoj vjerskoj zajednici, nijesam se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju i iza toga raspoređivao ljude, svoje prijatelje  vjerske fanatike iz te vjerske zajednice na odgovorna mjesta u državi pokušavajući da ih predstavim kao eksperte. Nijesam to radio. Svoj posao sam radio odgovorno, ponosam sam na to što je iza mene ostalo i što ostaje. Ostaje i sačuvani mir, ostaje učvršćeni multietnički sklad, ostaje sačuvana zemlja od bombardovanja, ostaje obnovljena nezavisnost, ostaje članstvo u NATO, ostaje predvorje EU a možda i članstvo u EU, da ne budemo skeptični kada će ga Crna Gora dostići. Veoma sam ponosan na to i da nema katastrofalnih rezultata te nesrećne vlade i njenih čelnika, ovo bi me sve što oni pričaju zabavljalo, ovako me ne zabavlja, veoma me brine i zbog toga što me brine pojačavam želju da što prije tu nesposobnu vladu smijenimo kako bismo sačuvali Crnu Goru, njenu stabilnost i njenu evropsku perspektivu”, poručio je Đukanović.

Podsjetio je da je SDT odlučilo da se pozabavi ovim pitanjem.

”Drago mi je da u mnoštvu obaveza koje imaju jedan od važnih prioriteta vide i u tome da postupaju po ovoj očigledno iskonstuisanoj aferi, moja molba prema njima će samo biti da nipošto taj posao ne ostavimo nerazjašnjen do kraja, da ostavljamo prostora da bilo ko šta sumnja i da dalje nastavlja sa svojim konstrukcijama. Moje će zalaganje biti da obavezno iskontaktiraju svaku međunarodnu adresu, da pokušaju da pronađu jedan cent, jedno parče imovine, bilo šta što postoji što bi moglobiti kompromitantno po mene i po bilo kog člana moje familije, i da nakon toga na to pitanje stavimo tačku i da pokažemo jednom da smo zrela država koja je u stanju da postupa i efikasno i ažurno, ali koja je u stanju i da onima koji besprizorno konstuišu čitav svoj život kaže ono što treba da im kaže, a to je da su ljudi koji ne zavređuju poštovanje i ne zaslužuju pažnju iole ozbiljnog dijela naše javnosti”, poručio je Đukanović.

Podjsetimo, NVO MANS je u nedjelju lansirala novu ”aferu” navodeći da su Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Walter
06.10.2021-21:52 21:52

‘MANS PAPIRI’ ili KO FINANSIRA MANS ? Da li EU i donatori finansiranjem isplate ličnih dohodaka nevladinom sektoru u Crnoj Gori krše principe EU ? PITANJE NA KOJE JOŠ NIJESMO DOBILI ODGOVOR ili KO FINANSIRA MANS? Pitanje upućeno Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori :Da li je NVO MANS sa 23 zaposlena ‘Preduzeće’-NVO na budgetu EU ?Po javnom izvještaju za 2019 god: 1.Da li MANS isplaćuje svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa na osnovu zarada : (plata i honorara od 414 808 eura) ?2.Za šta su MANSU potrebne proizvodne usluge u iznosu od 93 500 eura ?3.Da li su… Pročitaj više »