Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović (ne)mora odgoditi izbore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je odluku o raspisivanju izbora u Mojkovcu, Petnjici i Prijestonici Cetinju za 5. decembar

Ukoliko se u Skupštini Crne Gore Crne usvoji predlog Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju se moraju odgoditi, kazao je, za RTCG, predsjednik skupštinskog Zakonodavnog odbora Radoš Zečević.

Parlamentarna većina dogovorila se danas u vezi za predlogom Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se omogućava objedinjavanje lokalnih izbora za kraj maja sljedeće godine.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je odluku o raspisivanju izbora u Mojkovcu, Petnjici i Prijestonici Cetinju za 5. decembar.

Prema riječima Zečevića, mora se promijeniti ta odluka ali da je neophodno da u novom zakonu sve bude jasno i precizno navedeno.

“Nisam još pročitao taj predlog zakona, ali prepostavljam da je direktan i da ne dopušta dvosmisleno tumačenje”, kazao je Zečević.

Naglasio je da se mora uvažiti volja skupštinske većine.

“Narod je njoj dao snagu i treba postupiti shodno njoj. Ako bi posmatrali da predsjednik ne mora uvažiti izmjene zakona, pored novih, važili bi svi stari zakoni. To je zapravo inoviranje starog zakona, riječ je o izmjenama i dopunama”, zaključio je Zečević.

S druge strane, po mišljenju pravnika i bivšeg ministra pravde Dragana Šoća, upitno je da li se zakonom jednostavno može produžiti mandat odbornicima u lokalnim parlamentima.

“Ustavom su jasno definisani uslovi kako bi se produžio mandat”, istakao je Šoć.

Poručio je da se Ustav i zakoni moraju poštovati ako je cilj vladavina prava.

“Izmijenjeni zakon može važiti da neke buduće slučajeve, a ovo što se desilo, desilo se. Nije pametno ulaziti u tu vrstu sukoba sa Đukanovićem ili bilo kim. Nisu reagovali na vrijeme, samo su pričali”, naveo je Šoć.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarne većine, saopštio da će naredna sjednica najvjerovatnije biti održana 12. novembra.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve