Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Najrealnije je da Crna Gora krene u organizaciju izbora

Đukanović, koji se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Češkoj, je naveo da je teško predvidjeti do čega će dovesti pregovori parlamentarne većine iz avgusta 2020. godine

Najrealnije je da Crna Gora krene u organizaciju izbora, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović novinarima nakon susreta sa češkim kolegom Milošem Zemanom.

Đukanović, koji se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Češkoj, je naveo da je teško predvidjeti do čega će dovesti pregovori parlamentarne većine iz avgusta 2020. godine.

”Crnoj Gori je hitno potrebna odgovorna politička vlada. Ozbiljna šteta je nanijeta tokom prethodne dvije godine državi i sada je potrebno sanirati te probleme i dobiti dobru upravu nad Crnom Gorom. Ne postoji rapoloženje u parlamentu da se oformi nova vlada i realnije da se ide u organizaciju izbora da se dođe do odgovorne vlade, vjerujem u taj scenario, prethodan period nije otrijeznio lidre partija da se posvete nacionalnim interesima”, kazao je Đukanović odgovarajući na pitanja novinara.

Dobra saradnja sa Češkom

“Imamo izuzetno dobro iskustvo, dakle mi smo kontributori i regionalne i globalne bezbjednosti. Crna Gora je učestvovala u rješavanju brojnih problema mira i bezbjednosti u čitavom svijetu i to će nastaviti da bude. Crna Gora nastaviće da odgovorno ispunjava sve obaveze koje proističu iz članstva u NATO. Kazao sam da držimo da je jako važno sadejstvo EU i NATO na prostoru Zapadnog Balkana, jer mi Zapadni Balkan vidimo kao jedan evropski i evroatlantski region i od, da kažem, aktivnosti koje preduzima EU i NATO u tom regionu zavisiće da li će se i koliko će se ostaviti prostora za maligni uticaj trećih strana koje nastupaju sa antievropske platforme”, kazao je Đukanović novinarima.

Kada su, dodao je, u pitanju bilateralni odnosi želi da ponovim to što je predsjednik Češke Miloš Zeman već kazao, među nama kao prijateljima, nema otvorenih, niti spornih pitanja, a ima i zajedno smo ih identifikovali.

Postoji puno prostora za unapređenje saradnje

“Postoji puno prostora za unapređenje saradnje. Prije svega smo se usredsrijedili na pitanje unapređenja saradnje i oblasti ekonomije. Tu smo kao dominantnu šansu vidjeli dalji razvoj saradnje u oblasti željezničkog i drumskog saobraćaja, ali govorili smo i o energetici, turizmu, saradnji u oblasti poljoprivrede i mislim da će članovi moje delegacije, zahvaljujući ljubaznim domaćinima iz kabineta predsjednika i češke Vlade imati odlične razgovore tokom današnjeg i sjutrašnjeg dana i utrijeti put za dalju svestranu saradnju između naših vlada i naših ekonomija”, rekao je on.

Đukanović je naglasio da je dobra je prilika da će danas imati mogućnost da razgovara sa nekoliko investitora iz Češke, veoma konkretno zainteresovanih za razvoj projekata u Crnoj Gori, a da će sjutra takođe prisustvovati poslovnom forumu na kojem će uzeti učešća privrednici iz Crne Gore i iz Češke.

“Predsjednik Zeman i ja smo govorili o drugim oblastima saradnje. Veoma smo zadovoljni saradnjom u oblasti odbrane, saradnjom u oblasti unutrašnjih poslova. Zadovoljni smo okolnošću da imamo potpisan Sporazum za saradnju u oblasti nauke i tehnologije, da naši univerziteti takođe sarađuju, identifikovali dodatnu potrebu da sarađuju na kulturnom planu. Dakle, jednom riječju mislim da naše odnose možemo ocijeniti kao veoma uzorne, veoma prijateljske i veoma perspektivne kada je u pitanju mogućnost njihove nadogradnje. Siguran sam da će današnji i sjutrašnji dan i naši razgovori biti važan impuls daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, po kojem će se, ubijeđen sam, starati veoma odgovorno naše dvije vlade”, istakao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve