Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Najgori scenario nefunkcionalnost lokalnih vlasti, građani zbog toga trpe na državnom nivou

To pokazuje, kaže, koliko su političke partije usmjerene ka zadovoljenju političkih interesa bez obzira na ono što građanima obećavaju

Sveukupni uslovi u kojima su lokalni izbori održani vrlo su nepovoljni po razvoj demokratskih procesa, kazala je politikološkinja i profesorica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović u emisji “Znam da znaš” na Gradska RTV.

“Tu prije svega mislim na izbornu reformu, nefukcionisanje Ustavnog suda, ali i sve one druge manjkavosti koje su bile karakteristične za prethodne izborne cikluse, koje smo sada mogli da vidimo kod svih političkih aktera, pa čak i kod onih koji danas imaju vlast, a koji su ranije bili opozicija, i takve pojave zdušno kritikovali”, istice ona.

To pokazuje, kaže, koliko su političke partije usmjerene ka zadovoljenju političkih interesa bez obzira na ono što građanima obećavaju.

Što se tiče rezultata izbora, ističe da je Glavni grad najznačajniji proces.

“Evropa sad je napravila fantastičan rezultat, što predstavlja najveće iznenađenje. URA je imala jako loše rezultate, posebno u poređenju sa rezultatima 2018. godine. Mislim da su sva politička dešavanja koja su prethodila izborima u velikoj mjeri doprinijela takvom rezultatu”, kazala je Đukanović.

Ističe da je veliko pitanje kakva bi izborna konbinatorika bila da je DPS koristio drugačiju taktiku, da li bi, i u kojoj mjeri, mogla da pomogne rezultatu, ali, kako kaže, ovo govori o evidentnom padu podrške kod birača.

“Kada uporedimo rezultate sa lokalnih izbora 2018. i broj glasova u Podgorici na parlamentarnim izborima, evidentan je pad podrške. Veliko je pitanje za sam DPS na koji način mogu da zadrže svoje birače ili eventulano uđu u drugo biračko tijelo, da li je reforma DPS-a koja je bila neophodna ipak potrebna i da li mogu da figuriraju dalje kao značajna politička partija”, kazala je Đukanović.

Jako je važno koliko će se lokalni izbori reflektovati na dešavanja na nacionalnom nivou jer, ističe, imamo duboku političku krizu, takvog karaktera, sa brojnim problemima i nerješivim situacijama koju nikada, kaže, nismo imali.

“Svaka promjena vlasti je dobra, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Ali, smjena vlasti 2020. godine pokazala je da nismo spremni za demokratske promjene nakon smjene vlasti. Najgore što može da se desi, i u glavnom gradu i u drugim opštinama, jeste imati nefunkcionalnu lokalnu vlast. Građani u velikoj mjeri trpe posljedice nefunkcionalne vlasti na državnom nivou”, ocijenila je Đukanović.

Institucije sistema ne funkcionišu onako kako bi trebalo kao rezultat, kako kaže, političkih previranja i političkih sukobljavanja zarad njihovih interesa od strane političkih interesa.

Ocijenila je da je loš rezultat DPS dodatno zabrinjavajući za njih jer su toj partiji mnoge okolnosti išle na ruku u kontekstu pokazivanja građanima nefunkcionalnog sprovođenja nadležnosti od strane i političkih aktera koji imaju većinu u nacionalnom parlamentu, i od strane dvije vlade koje smo imali.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Safet
24.10.2022-13:22 13:22

Vazno je ovenacionalisticke neskolovane ljude-URA SNP-DEMOKRATE- DF- CETNIKA MILACICA -pocera -EVROPA SAD U PROSLOST ! Sad kad budu parlametarni izbori svi glasaci ovih partija ce dat glas -EVROPA SAD-MILATOVIC -A DA I SVI ZNAMO DA JE 100000X BOLJI BIJO KRIVOKAPIC ZA CG OD OVOG SADASNJEG -URA  koja nema ni 1% glasaca a vodi drzavo-NEZAPAMCENO U SVIJETU -PITAMO LI SE JESMOLI NORMALNI KO NAM VODI CRNU GORU ILI SMO ZA DOBROTU U KOTOR NA LIJECENJE ????????