Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora je pred vanrednim izborima koji bi trebalo da dovedu do formiranje odgovorne vlade

''Na sceni ozbiljna destrukcija kojom se CG gura u status ekonomski neodržive i nefunkcionalne države''

Crna Gora je realno pred vanrednim parlamentarnim izborima koji treba da dovedu do formiranja odgovorne političke Vlade u cilju povratka pune funkcionalnosti zemlje, istakao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je direktora Fondacije Konrad Adenaurer sa sjedištem u Beogradu Jakova Devčića koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

“Predsjednik je uz zadovoljstvo susretom čestitao Devčiću imanovanje na novu dužnost i izrazio spremnost za nastavak uspješne saradnje sa Fondacijom koja je, kako je kazao, puno pomogla Crnoj Gori u procesu razvoja demokratije kroz saradnju sa civilnim sektorom, stipendiranje mladih, kao i ukupnom snaženju kapaciteta države”, navodi se u saopštenju.

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

On je upoznao direktora Fondacije sa aktuelnim prilikama u zemlji uz konstataciju da je usljed neodgovornog odnosa poslednje Vlade Crna Gora propustila šansu da ostvari progres na evropskom putu u periodu naglašenog entuzijazma Brisela i drugih evropskih centara za politiku proširenja, nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

“Ocijenio je da je na sceni ozbiljna destrukcija kojom se Crna Gora sve više gura u status ekonomski neodržive i nefunkcionalne države, ukazujući i na posljednja dešavanja u Parlamentu čiji je rezultat derogiranje najvišeg pravnog akta države”, piše u saopštenju.

Direktor Fondacije Konrad Adenaurer je rekao da mu je čast da se sretne s predsjednikom Đukanovićem i naglasio da očekuje nastavak saradnje u budućnosti kao i unaprijeđenje aktivnosti Fondacije, koja podržava nezavisnu Crnu Goru na putu prema Evropi.

“Mi ćemo da podržimo na demokratski način, nezavisnu, evropsku i transatlantsku Crnu Goru”, poručio je Devčić.

U kontekstu aktuelne institucionalne i političke krize, konstatovao je da se ne može mijenjati ustav jedne zemlje zbog nečijeg nezadovoljstva, niti najviši pravni akt smije biti žrtva bilo čije volje ili nevolje.

“Ustav treba da štiti državu”, zaključio je direktor Devčić.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja i o aktuelnim geopolitičkim prilikama uz ocjenu da je neophodno u kontinuitetu slati jasne poruke podrške Ukrajini, što je i projekat Fondacije koji će realizovati i u Crnoj Gori u narednom periodu.

“Devčić je pozvao predsjednika Đukanovića da bude učesnik na događaju koji će Fondacija organizovati do kraja godine kao znak podrške Ukrajini, s fokusom na posljedice koje agresija na ovu zemlju ima na procese u regionu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve