Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeka: Rodno odgovorno budžetiranje prepoznajemo kao jedan od ključnih instrumenata za ostvarivanje rodne ravnopravnosti

Đeka se zahvalio na uspješnoj dugogodišnjoj saradnji agencijama Ujedinjenih nacija, ponovivši važnost rodno odgovornog budžetiranja kao oruđa u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i stvaranju društva u kojem svaki pojedinac/ka bez obzira na pol i rod ima jednake mogućnosti i prava.

Poseban fokus našeg djelovanja usmjeren je na rodno odgovorno budžetiranje, koje prepoznajemo kao ključni instrument u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori. Nastojimo osigurati da javni resursi podržavaju jednaku participaciju, pravedniju raspodjelu dobara i smanjenje rodnog siromaštva. Ovim pristupom stvaramo prostor za inkluzivne politike i programe, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na uvodnoj sesiji 68. zasijedanja Komisije za status žena.

Đeka je rekao da Vlada Crne Gore aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima, posebno Kancelarijom UNDP i Misijom OEBS, ali i drugim organizacijama na regionalnom i globalnom nivou.

“Naši projekti obuhvataju spektar aktivnosti u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti poput obuka novinara/ki, jačanja kapaciteta u upravi i podršku protiv govora mržnje. Ističem posvjećenost Vlade Crne Gore ostvarivanju rodne ravnopravnosti, sa fokusom na eliminaciju siromaštva i implementaciju rodne perspektive”, naveo je Đeka.

On je poručio da se i Crna Gora suočava sa ključnim izazovom promjene društvenih normi i stereotipa koji doprinose nejednakostima između polova dok tradicionalne rodne uloge i očekivanja ograničavaju i dalje mogućnosti žena u politici, ekonomiji i drugim sferama društva.

“S tim u vezi, radimo na obrazovanju i podizanju svijesti kako bismo rodnu ravnopravnost promovisali i izgradili podršku za suštinske društvene promjene”, istakao je Đeka.

Ministar se pozvao na nacionalni strateški dokument za postizanje rodne ravnopravnosti koji je uključio niz inovacija usmjerenih ka poboljšanju položaja žene u crnogorskom društvu. Ključni elementi odnose se na jačanje pristupa žena političkim funkcijama putem povećanja izborne kvote za manje zastupljeni pol.

“Takođe, strategija prepoznaje potrebu za unapređenjem javnih politika kroz orodnjavanje, uz osnivanje Alimentacionog fonda radi zaštite ekonomskih prava žena”, kazao je on.

Đeka se zahvalio na uspješnoj dugogodišnjoj saradnji agencijama Ujedinjenih nacija, ponovivši važnost rodno odgovornog budžetiranja kao oruđa u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i stvaranju društva u kojem svaki pojedinac/ka bez obzira na pol i rod ima jednake mogućnosti i prava.

“Nastavićemo intenzivno i odgovorno da unapređujemo kapacitete i implementiramo rodno odgovorno budžetiranje ne samo u svojoj zemlji, već i šire”, poručio je ministar.

68. zasijedanje Komisije za status žena započelo je prije dva dana, u Njujorku. Preko 120 zvaničnih delegacija učestvuje ove godine u radu istog na temu smanjenja siromaštva i planova za finansiranje rodnih politika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve