Klub poslanika Demokratskog fronta uputio je danas pismo predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, zatraživši održavanje hitne sjednice parlamenta, povodom novih mjera Nacionalnog korodinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade u vezi sa uvođenjem zabrane kretanja građana i, kako tvrde, čitavog niza kršenja zakona i Ustava.

FOTO Ilustracija

Iz Kluba poslanika DF poručili su Brajoviću da je, s obzirom na to da na kolegijumu predsjednika skupštine ne postoji saglasnost oko sazivanja sjednice, on dužan da donese odluku u skladu sa Poslovnikom.

“Koliko god pokušava Vlada Crne Gore da se opravda da je policijski čas uvela u skladu sa zakonom, mi smo sigurni da to nijesu mogli da urade bez uvođenja vanrednog stanja. Nekoliko pojedinaca iz NKT-a, suprotno Ustavu ove zemlje, upravlja državom bez ikakve kontrole i legitimiteta. To je opasno stanje i ono se mora uvesti pod ustavni i zakonski osnov”, naveli su u DF-u.

Skupština je, ukazuju, suspendovana od prvog dana krize, iako mnogi parlamenti u regionu i Evropi rade i raspravljaju o mjerama za borbu protiv COVID-19 i efektima tih mjera.

“Praksa funkcionisanja NKT je veoma problematična. NKT ne daje nikakva obrazlozenja mjera. Samo se donese naredba koja stupa na snagu odmah ili sjutra. Zbog čega se uvodi mjera, kakvi su efekti mjera, zašto ne testiraju ljude koji su ušli u Crnu Goru u januaru, februaru i martu, zašto Vlada nastavlja sa masovnim represivnim mjerama bez ikakvih pametnih metoda identifikacije potencijalno inficiranih i njihovog monitoringa, zašto tajkunske građevinske firme prevoze svoje radnike u kombijima i zašto im se dozvoljava rad, a hiljadama drugih firmi ne, itd. itd. Na hiljadu zašto, od NKT dobijamo uvijek isti odgovor: Da spriječimo širenje epidemije i da ne budemo kao Italija”, ističu u DF-u.

Dodaju da se stvara nepovoljna klima represije, zatvaranja, zabrana, hapšenja, dojava, cenzure, nekompetentnih donosioca odluka, lažnih vijesti i prikrivanja realnog stanja.

“Realiziju se transferi novca iz budžeta i od donatora bez ikakve kontrole niti izvještavanja, dodjeljuju se subvencije, povoljni krediti, oslobađaju se firme plaćanja poreza. Jednostavno, zemljom upravlja uska grupa ljudi koja donosi neke odluke koje nemaju veze sa mjerama za sprečavanja širenja virusa ili efikasno liječenje oboljelih”, tvrde u Klubu poslanika DF.

Naglašavaju da sve mjere, ma kako bile radikalne, za koje postoji stručno i naučno utemeljenje i dokazana iskustva da daju pozitivne rezultate, treba primijeniti odmah, dosljedno i bez oklijevanja, ali u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i uz poštovanje principa transparetnosti i odgovornosti.

“Uloga Parlamenta je tu nezaobilazna i naša ustavna pozicija nam daje ovlašćenja da tražimo odgovore od nadležnih tijela izvršne vlasti, dobijamo izvještaje, kontrolišemo njihov rad. Imajući u vidu sve gore navedeno, cijenimo da su se stekli svi uslovi da zakažete vanrednu sjednicu Skupštine posvećenu mjerama Vlade i NKT u borbi protiv virusa Covid-19. DF bi, u zavisnosti od rasprave na samoj sjednici, predložio Zaključke koji bi bili u funkciji zaštite ustavnog poretka i pravnog sistema”, zaključuju u Klubu poslanika DF.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DRAGA NASA CRNA GORO
DRAGA NASA CRNA GORO
31.03.2020-18:35 18:35

Jovan Vucurovic- MANDIC i ostali nihovi saveznici nemju sto trazit I voditi brigu o CRNOJ GORI kad OCE da unistite sve sto je CRNOGORSKO i da CRNU GORU skinu sa MAPE A sad trazite da hitno odrze sjednicu !! NIKAD KO STE VI !!!!! Jedino se mozete hitno VUCICU obratit- sjednicu odrzat – i on ce rijesit vas problem KAO STO STE TO CINILI RANIJE !!!!!