Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

DF planira da pokrene inicijativu za skraćenje mandata Skupštini

DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vlada koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

Demokratski front će u slučaju negativnog odgovora na njihovu platformu od strane ostatka parlamentarne većine pokrenuti dijalog o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, saznaje Pobjeda. Rok koji je dao DF partijama parlamentarne većine ističe u petak 10. decembra.

U slučaju da parlament izglasa skraćenje mandata, to automatski znači pad Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bez izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Više izvora Pobjede je saopštilo da je taj scenario ozbiljna opcija o kojoj je razgovarano u vrhu DF-a, a da je kap koja je prelila čašu ,,prevara Ure da glasa kandidata vlasti za predsjednika DIK-a“.

“Plan je da u subotu, 11. decembra, objelodanimo dalje korake. Opcija za skraćivanje mandata Skupštini nakon što se postigne dogovor o izborima je puno prihvatljivija jer izbjegava opciju da zajedno sa DPS-om rušimo Vladu, što ni mi ni naši birači ne žele “, rekao je izvor Pobjede.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika. DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podnio tu inicijativu.

Demokratski front ponudio je 22. novembra partnerima iz većine posljednju platformu sa prijedlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija „Mir je naša nacija“ ili „Crno na bijelo“. Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda.

DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vlada koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

“Nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike “, navodi se u platformi.

DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman da u cilju postizanja dogovora napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

Da DF planira dogovor o novim izborima, potvrdio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od Ure, što je realno očekivati, Demokratski front će obavijestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor oko organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora “, poručio je Medojević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
09.12.2021-10:32 10:32

UVREDE ABAZOVICU OD VAZDA POLOMLJENOG I U GIPSU  NIKAKO DA I ON NEKOGA POLOMI—KNEZEVIC-Darko Pajović odlazeći sa pozicije predsjednika Pozitivne ipak posijao malo političkih spermatozoida koji sad lutaju u liku GP URA i podsjećaju nas da su svi oni izašli iz političke laboratorije -FILIP-DALILA-DEJAN!

dftijada
09.12.2021-10:36 10:36

Znaci vlada autenticnih predstavnika bez Crnogoraca….. umijete li narode vi citat sto ovi nudu?