Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Demokrate ugostile visoku delegaciju Hrišćansko-demokratske unije Njemačke

Demokrate i CDU, prema ranijim najavama najviših zvaničnika Evropske narodne partije, saopštenih u Roterdamu na Kongresu te najveće porodice evropskih partija, uskoro će i formalno postati partneri, nakon što se Demokrate, kroz punopravno članstvo u EPP-u koje se očekuje u narednim mjesecima, pridruže jednoj od najvećih partija u Evropi

Delegacija Demokratske Crne Gore, na čelu sa predsjednikom partije, Aleksom Bečićem, ugostila je u Podgorici visoku delegaciju Hrišćansko-demokratske unije Njemačke, koju je predvodio poslanik CDU u njemačkom Bundestagu, Tilman Kuban.

Demokrate i CDU, prema ranijim najavama najviših zvaničnika Evropske narodne partije, saopštenih u Roterdamu na Kongresu te najveće porodice evropskih partija, uskoro će i formalno postati partneri, nakon što se Demokrate, kroz punopravno članstvo u EPP-u koje se očekuje u narednim mjesecima, pridruže jednoj od najvećih partija u Evropi.

“Poželivši dobrodošlicu delegaciji Hrišćansko-demokratske unije Njemačke, partije koju je skoro deceniju veoma uspješno predvodila bivša kancelarka Njemačke, Angela Merkel, predsjednik Demokrata je istakao da je ovo samo jedan u nizu susreta kojim ćemo dodatno potvrditi zajedničke vrijednosti, spoljnopolitičke prioritete, kao i viziju Evropske unije na kojima počivaju naše dvije partije”, saopšteno je iz kluba Demokrata.

Imajući u vidu činjenicu da su Angela Merkel i CDU punih 16 godina izražavali nedvosmilenu podršku regionu Zapadnog Balkana, dakle i Crnoj Gori, u procesu evrointegracija i ekonomskom jačanju regiona, posjeta visoke delegacije ove partije je ispunila očekivanja, naročito kada je riječ o spremnosti da se pruži podrška Crnoj Gori na evropskom putu.

Šef delegacije Kuban, zajedno sa svojim kolegama, osim nastavka podrške na integracionom putu i ekonomskom planu našoj državi, uputio je poziv Klubu poslanika da posjeti CDU Njemačke, kao i predstavnicima Mladih demokrata da uzmu učešće u Kongresu mladih CDU, ali i predložio konkretizaciju saradnje u smislu tješnjeg povezivanja ove dvije partije.

“Demokrate su građanska, prozapadna i evroatlantska stranka, koja će, bila u vlasti ili opoziciji, promovisati evropske vrijednosti, jer mi pripadamo zapadnom civilizacijskom i ideološkom krugu, u okviru kojeg smo ponosni na to što smo partneri u okviru Sjevernoaltanskog saveza i uskoro, vjerujem, u okviru Evropske unije, jer Crna Gora zaslužuje da postane prva naredna članica EU”, saopštio je tokom sastanka Bečić.

Ističući kako je Crna Gora napravila osjetne pomake kada je riječ o putu ka EU, ali da je potrebno dosta toga još učiniti, Kuban je poručio: ,,Nama je potpuno jasno da moramo zadržati princip regate tj. da ne možemo čekati na one koji su sporiji, nego onaj ko prvi ispuni uslove mora prvi i postati član Evropske unije“. Predsjednik Demokrata se zahvalio na takvom stavu i ocijenio ga veoma korektnim i promišljenim, te istakao da su upravo zalaganja i politika Demokrata sve vrijeme na tom istom fonu.

Sagovornici iz dvije delegacije su razmijenili mišljenja i o trenutnoj izazovnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, nakon čega se poslanik Kuban zahvalio na srdačnom prijemu i istakao: “Velika nam je čast da budemo vaši gosti u Crnoj Gori kako bi produbili još više naše prijateljstvo. Nalazimo se u zemlji koja je u teškim trenucima uvijek bila na strani Evrope.”

“Pored šefa delegacije CDU, Tilmana Kubana, delegaciju Hrišćansko-demokratske unije Njemačke činili su i Kristijan Fuhner i Marsel Šarelman, poslanici u Parlamentu Donje Saksonije, Ana Mareike Bauseneik, odbornica u Lineburgu, kao i Norbert Bekman Dirkes, direktor KAS-a za Srbiju i Crnu Goru. Pored predsjednika Bečića, u delegaciji Demokrata nalazili su se i poslanici Boris Bogdanović i Tamara Vujović, generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Klarić, kao i predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
15.07.2022-21:27 21:27

Angela Merkel je bila velika ljubiteljka srbije i Vucka..CG je uvijek zaobilazila..sto znaci ko voli kriminalca Putina..bolje prolazi..u svakom slucaju..ona je katastrofalno porazena. u Njemackoj.od 42% na 14 je spala..