Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Demokrate: Stav Blažića smatramo kao dio političkog folklora, a ne pravnog osvrta

Niko od nas, dodaju dalje, nije rekao da predsjednik Crne Gore ne može zahtijevati vanredno zasijedanje, ali mi insistiramo na Ustavu i Poslovniku koji mu daju pravo da to zahtijeva samo u vezi akata koje je on nadležan da predloži, a po Ustavu nema pravo predlaganja zakona. E to vi prenebregavate, znamo i zašto i koliko unosno

Nakon što je prof. dr Đorđije Blažić saopštio da je ustavno ovlašćenje predsjednika države je i podnošenje zahtjeva za sazivanje vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore reagovale su Demokrate, koje tvrde, su Ustav Crne Gore i Poslovnik Skupštine Crne Gore više nego jasni kada su u pitanju nadležnosti za zakazivanje vanrednog zasijedanja parlamenta. Oni poručuju da će stav profesora Blažića smatrati isključivo kao dio političkog folklora, a ne pravnog osvrta.

“Očito da se sada pokušava netačnim tumačenjima ustavnih normi stvoriti predstava o pravima predsjednika Crne Gore koja mu ne pripadaju. Zato pitamo profesora Blažića, kad je vraćao zakone u vanrednom zasijedanju da li je Milo Đukanović sazivao sjednice? Ne! Blažica dakle demantuje i sam Đukanović”, navode Demokrate.

Radi javnosti, kažu, citiraće koja su to ovlašćenja Predsjednika Crne Gore:

1) predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu;

2) komanduje Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost;

3) ukazom proglašava zakone;

4) raspisuje izbore za Skupštinu;

5) predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini; dvoje sudija Ustavnog suda i zaštitnika ljudskih prava i sloboda;

6) postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose;

7) prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika;

8) dodjeljuje odlikovanja i priznanja Crne Gore;

9) daje pomilovanja;

10) vrši i druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.

Dakle, smatraju Demokrate, ponovno odlučivanje o zakonima nije ustavno ovlascenje predsjednika već je isključivo u nadleznisti Skupštine Crne Gore.

“Ovlašćenja iz člana 90 stav 4, Predsjednik Crne Gore može koristiti samo u okviru svojih ustavnih nadležnosti. Predsjednik Crne Gore po Poslovniku može tražiti u kraćem roku od 15 dana, ali po članu 128 stav 3 Poslovnika samo za one akte čiji je predlagač. Predsjednik Crne Gore nije predlagač Zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, pa samim tim ne može tražiti sjednicu Skupštine radi ponovnog odlučivanja o aktu čiji nije predlagač. I to je jasno svima, osim Blažiću, a znamo i zašto”, dodaju Demokrate.

Niko od nas, dodaju dalje, nije rekao da predsjednik Crne Gore ne može zahtijevati vanredno zasijedanje, ali mi insistiramo na Ustavu i Poslovniku koji mu daju pravo da to zahtijeva samo u vezi akata koje je on nadležan da predloži, a po Ustavu nema pravo predlaganja zakona. E to vi prenebregavate, znamo i zašto i koliko unosno.

“U konkretnom slučaju ne postoji ni milimetar prostora za bilo kakva druga tumačenja, zato ćemo stav profesora Blažića smatrati isključivo kao dio političkog folklora, a ne pravnog osvrta. Važno je šta piše u Ustavu Crne Gore, a ne šta misli bilo koji pojedinac. Obavezuje ustavna norma, a ne mišljenje profesora ili bilo koga drugog, a naročito ne ako je isto ptotkano pokušajem političkih umjeravanja aktuelnih prilika”, zaključuju Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
MUSTAFA
19.02.2022-15:37 15:37

Fasisticki Demokrate vi kad budete Predsjednik CG onda vi tumacite sta je duznost PREDSJEDNIKA DRZAVE -ZNATE LI ko se pita kad nema VLADE  sad vi tumacite kako vama odgovara a nasa ce biti zadnja vi se ne pitate nista sto se tice CG Imamo mi mnogo pametnih ljudi koji cuvaju i vole CG mnogo mnogo vise od vas koji ste samo naucili po CG paliti i rusiti i sklonite se sa puta i dalje SAPE OD CRNE GORE!