Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate raskrinkale Abazovića: Priznao da je tek sad poslao zakon ekspertima

Nakon današnjeg javljanja Demokrata koje su navele da vjeruju da su zakoni usaglašeni sa EU i Venecijasnkom komisijom, politički analitičar CdM-a Ljubomir Filipović kaže da je očigledno su Demokrate uhvatile Abazovića u laži

Iz kabineta potpredsjednikaVlade Dritana Abazovića, koji je predlagač tužilačkih zakona, tek danas je saopštio da je Kancelarija Glavnog pregovarača dostavila Evropskoj komisiji EK nacrt izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu, sa prevodom na engleski jezik. Međutim Abazović je ranije saopštio da su zakoni usaglašeni sa preporukama Venecijaske komisije i da će narednih dana biti proslijeđeni Skupštini Crne Gore na razmatranje. Demokrate su danas kazale da se nadaju da je istina ono što je Abazović kazao o usklađenosti tužilačkih zakona sa preporukama Venecijanske komisije i EK, te da oni nijesu vidjeli dokument.

“Napredak u poglavljivima 23 i 24 je ključ našeg integracionog uspjeha, a on nije moguć sa zarobljenim, neefikasnim i politički podobnim tužilaštvom. Zbog toga je i ovaj Zakon osnovni predluslov sušinskog napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija”,saopšteno je iz Kabineta Abazovića.

Ističe se da se raduju dijalogu i svim sugestijama od naših evropskih partnera, ali i od civilnog sektora i svih drugih zainteresovanih strana.

“Predlog izmjena zakona je u potpunosti usklađen sa predlozima Venecijanske komisije, ali je i plod šireg društvenog konsenzusa, koji je i neophodan našem društvu kako bi na kvalitetan način sproveli reformu. Ko god to ne razumije ili se ograđuje od reformi u tužilaštvu, u direktnoj ili uvijenoj formi, a dolazio iz vlasti ili opozicije, na sebe preuzima odgovornost za izostanak suštinskih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korpucije”, zaključuje se u saopštenju Abazovićevog Kabineta.

Nakon današnjeg javljanja Demokrata koje su navele da vjeruju da su zakoni usaglašeni sa EU i Venecijasnkom komisijom, politički analitičar CdM-a Ljubomir Filipović kaže da je očigledno su Demokrate uhvatile Abazovića u laži.

“Gospodin Abazović je neodgovorno ustvrdio da je zakon usklađen sa preporukama EK i Venecijanske komisije, a očigledno je i prevario svoje partnere iz koalicije na vlasti. Iz dana u dan se sve više vidi da je Abazoviću važnije mišlienje kolega iz DF-a nego partnera iz EU i NATO”, istakao je Filipović.

Abazović je prije dva dana nakon sastanka parlamentarne većine kazao da će u narednim danima tekst zakona dostaviti Skupštini, te da su se svi na tom sastanku složili da ove stvari ne treba odlagati.

“Mislim da smo našli rješenje koje je optimalno, koje je u potpunosti usklađeno sa preporukama Venecijanske komisije (VK) i Evropske komisije. Ostajemo maksimalno otvoreni za sve kritike, sugestije i komentare NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom ili domaće stručne javnosti, koji bi mogli da utiču na kvalitet teksta”, rekao je on tada.

Najnovija dešavanja oko tužilačkih zakona bi mogla da dovedu do nove blokade i novog upozorenja međunarodne zajednice ukoliko se ispostavi da Abazović nije učinio ono što je od njega traženo, a uz to nije ni konsultovao kolege iz parlamentarne većine.

Brisel je u februaru upozorio i udario “politički šamar” novoj parlamentarnoj većini koja je bez konsultacija sa evropskim partnerima odlučiila da izmijeni tužilačkezakona, kako bi, između ostalog, ugasila Specijalno državno tužilaštvo i formirala Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve