Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Podrška Vladi oročena do sticanja IBAR-a, nakon toga temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma

Predsjedništvo ocjenjuje Odluku Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti Direktora Uprave policije kao nezakonitu

Predsjedništvo Demokrata danas je održalo sjednicu i jednoglasno utvrdilo niz zaključaka.

“Predsjedništvo ocjenjuje Odluku Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti Direktora Uprave policije kao nezakonitu”, saopšteno je iz te partije.

Predsjedništvo Demokrata izrazilo je iznenađenje zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje VD direktora UP iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma.

“Istovremeno pozdravljamo principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako su istakli, Predsjedništvo pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću, kako za njegov dosadašnji rad, poštovanje zakona, zaključaka Vlade i predlaganje, po ocjeni ministra nejboljeg kandidata za VD direktora UP, tako i za njegovo opredjeljenje da se pravna bitka oko ovog pitanja nastavi pred Upravnim sudom.

“Ovo je ključni korak ne samo za rješavanje trenutne pravne i političke situacije, već i da nadležne institucije preduzmu odgovarajuće radnje i pokrenu postupke, kako su i najavili u svojim javnim istupima”, ocjenjuju iz te partije.

Iz Demokratske Crne Gore ocjenjuju da, iako nezakoniti čin izbora VD direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrijednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma.

“Ova evaluacija obuhvataće poštovanje zakona, usklađenost sa principima Sporazuma, analizu postignutih rezultata, kao i kvalitet kadrovske politike. Naša odluka da damo oročenu podršku zasnovana je na činjenici da na bilo koji način ne ugrozimo evropske integracije i IBAR, te da se u tom smislu ne dovedu u pitanje naši postignuti uspjesi i naša ključna uloga u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo od svih članova parlamentarne većine da u međuvremenu vode bespoštednu borbu protiv svih anomalija naslijeđenih od prethodnog režima, usmjeravajući snage ka ispravljanju grešaka i promociji pravičnosti i zakonitosti u svim aspektima državnog upravljanja, kako bi takvim odnosom osigurali da koalicija nastavi da funkcioniše”, kazali su iz te partije.

Na kraju zakljuju, Predsjedništvo Demokrata neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju Sporazuma u smislu principa, konstituenata, podjele oblasti i resora unutar 44. Vlade Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjorde
17.03.2024-22:04 22:04

Vi i ne znate sta je IBAR,ali volite fotelje,no ajde,zasluzili smo vas,samo smo mi grdji od vas