Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Delegacija EU povodom izbora predsjednika PKCG

Poštovanje zakonskih procedura presudno za pristupanje EU

Sve relevantne institucije treba da djeluju u skladu sa zakonskim procedurama i u skladu sa nadležnostima definisanim Ustavom i zakonima, poručili su iz Delegacije EU, povodom izbora predsjednika PKCG

Antena M obratila se prošlog petka Delegaciji EU povodom otvorenog miješanja Vlade CG i nekih partija iz parlamentarne većine u izbor predjsednika Privredne komore Crne Gore. Ambasadorki Oani Kristini Popi, poslali smo sljedeće pitanje:

Danas je kraj roka za prijavljivanje kandidata za predsjednika PKCG. Kao što znate, Privredna komora je nezavisna i nepolitička institucija koja zastupa i štiti privrednike u cjelini.

Juče (četvrtak 15. jul) su, međutim, trojice ministara, zatim političke partije koje čine parlamentarnu većinu (GP URA i Demokrate) i, na kraju, sama Vlada između redova poslali poruku članovima Skupštine PK koga ne smiju da izaberu za novog predsjednika!

Poruke u medijima da je “PK potrebna nova energija” pravo značenje dobijaju u kontekstu neoficijelnih prijetnji pojedinih ministara da će Vlada prekinuti saradnju sa PKCG ako bude izabran kandidat kojega ne zeli aktuelna vlast. Antena M ima pouzdana saznanja o tome.

Ljubazno Vas molimo da nam odgovorite na pitanje: pratite li dešavanja povodom izbora predsjednika PKCG i smatrate li da Vlada i pojedine partije vlasti vrše nedozvoljen pritisak na poslanike Skupštine PKCG, uoči izbora predsjednika Privredne komore?

Iz Delegacije EK danas smo dobili odgovor sljedeće sadržine:

“Uloga privatnog sektora je presudna za uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije u Crnoj Gori, a stoga i za proces pristupanja zemlje Evropskoj uniji. U tom kontekstu, sve relevantne institucije treba da djeluju u skladu sa zakonskim procedurama i u skladu sa nadležnostima definisanim Ustavom i zakonima”.

Za predsjednika PKCG dosad se prijavilo pet kandidata. Dans će biti poznato da li je još neko poštom poslao prijavu za čelnog čovjeka Privredne komore.

Skupština PKCG ima 51 člana, a nasljednika Vlastimira Golubovića, koji je ostavku podnio upravo s namjerom da skine politički pritisak sa Komore, biraće 29. jula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve