Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Delegacija Crne Gore na zasijedanju 62. Komisije za društveni razvoj u Njujorku

Prioritetna tema na diskusiji Komisije je ''Njegovanje društvenih razvoja i socijalne pravde kroz socijalne politike za ubrzanje napretka implementacije Agende 2030 za Održivi razvoj i za postizanje sveobuhvatnog cilja iskorenjivanja siromaštva''

Delegacija Crne Gore koju predvodi ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, u sastavu Adis Pepić, sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja i Anđela Ivanović, savjetnica pri Kabinetu, trenutno boravi u Njujorku gdje učestvuje na zasijedanje 62. Komisije za društveni razvoj Ujedinjenih Nacija.

“Riječ je o multilateralnom ministarskom forumu čiji je cilj da se olakša razmjena regionalne i nacionalne dobre prakse i inovativnih pristupa u oblasti socijalne zaštite i puna primjena Agende održivog razvoja 2030”, saopšteno je iz MRSS-a.

Prioritetna tema na diskusiji Komisije je „Njegovanje društvenih razvoja i socijalne pravde kroz socijalne politike za ubrzanje napretka implementacije Agende 2030 za Održivi razvoj i za postizanje sveobuhvatnog cilja iskorenjivanja siromaštva“.

“Delegacija Ministarstva rada i socijalnog staranja je svojim učešćem prenijela odlučnost i posvećenost Vlade Crne Gore da nastavi da radi na promociji jednakosti i nediskriminaciji, inkluziji i politikama jednakih mogućnosti u svim sferama društva, sa fokusom na zapošljavanje, socijalnu i dječju zaštitu, osnaživanje ranjivih kategorija društva, smanjenje siromaštva i uključivanje mladih u kreiranju politika i mjera”, navodi se u saopštenju.

U obraćanju crnogorske delegacije navedeno je da iskorjenjivanje siromaštva u svim njegovim oblicima ostaje jedan od najvećih izazova s kojima se suočavamo.

„Ovo opredjeljenje usklađeno je s naporima međunarodne zajednice, istaknutim tokom Samita o ciljevima održivog razvoja, kako bi se ubrzala implementacija Agende 2030. Crna Gora, kao posvećena članica UN-a, aktivno radi na ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja”, navela je crnogorska delegacija.

Delegacija je u obraćanju istakla da je 44. Vlada Crne Gore, za samo tri meseca svog mandata, povećala minimalnu penziju, da se planira sprovođenje sveobuhvatnih reformi u sistemu socijalne i dečje zaštite, kao i sistema zaštite osoba sa invaliditetom, da je zapošljavanje i osnaživanje mladih prioritet, posebno uzimajući u obzir starenje stanovništva i potencijalno uključivanje mladih iz Crne Gore u tržište rada EU, te da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje uvođenju novih softverskih sistema u sve institucije sistema u oblasti rada, penzijskog osiguranja, invalidskog osiguranja, socijalne i dečje zaštite, kroz intenzivan rad na digitalizaciji usluga.

„Usklađivanjem s principima EU o socijalnoj pravdi, jednakim pravima i održivom razvoju, i u skladu sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, Crna Gora ostaje pouzdan partner u ostvarivanju stabilnog i demokratskog društva, gdje jedinstvo i snažan multilateralizam, s UN-om u središtu, nude adekvatne odgovore na izazove budućnosti.”, zaključeno je u obraćanju delegacije.

Učešće na zasijedanju Komisije, prilika je da Crna Gora istakne posvećenost i dosljednost Vlade Crne Gore u oblasti unapređenja ljudskih sloboda i prava sa posebnim osvrtom na socio-društevni razvoj zajednice, zapošljavanje, socijalnu i dječju zaštitu, osnaživanje žena, osoba sa invaliditetom i ostalih ranjivih kategorija društva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve