Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nišić: Digitalizacija Zavoda za zapošljavanje do kraja godine

Ministarka pojašnjava da digitalizacija Zavoda za zapošljavanje, prije svega, podrazumijeva čišćenje baze podataka

Digitalizacija Zavoda za zapošljavanje Crne Gore trebalo bi da bude završena u novembru, osam mjeseci ranije nego je prvobitno planirano, kazala je za Gradsku TV ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić. Ističe da će, kada bude završena, ova reforma donijeti brojne benefite, kako građanima tako i državi.

Ministarka pojašnjava da digitalizacija Zavoda za zapošljavanje, prije svega, podrazumijeva čišćenje baze podataka.

“Podaci koje sada trenutno koristimo i nisu najadekvatniji, odnosno nisu baš pouzdani. Samim tim, kada treba da kreirate politike iz baza koje nijesu dovoljno dobro ili adekvatno sređene, moraju biti pod rizikom”, kazala je Nišić.

Nesređeni sistem, kaže Nišić, podložan je brojnim zloupotrebama pa je digitalizacija, kako tvrdi, način da se one iskorijene.

“Ako uzmemo bitan podatak da mi u jednoj godini imamo 38.000 izdatih dozvola za strance, a 40.000 nezaposlenih lica, onda u tome stvarno postoji problem. Ili nešto nije u redu pa neko ne želi da radi, ili koristi neke druge benefite, ili se vodi pod određenom šifrom pa se nalazi na tržištu rada koje mu nudi mogućnost ili prima neka sredstva iz dijela socijalne i dječje zaštite… Tako da su sve te reforme koje želimo da radimo takve da apsolutno dovedu sistem do toga da sve to sa digitalizacijom neće moći da postoji”, istakla je Nišić.

Od digitalizacije Zavoda svi će, kaže Nišić, imati benefite.

“Nakon usvajanja izmjena i dopuna zakona koji je u pripremi, biće omogućeno da poslodavci i nezaposlena lica mnogo lakše komuniciraju međusobno. Naravno, nikada nećemo taj ljudski faktor staviti po strani jer smo svjesni da u našoj divnoj i lijepoj državi postoje i dalje određene kategorije ljudi koji nemaju ili im nisu bliske sve te tehnologije ili ne žele da ih koriste. Ali na ovaj način ćemo ostaviti kolegama sa ZZZCG mnogo više prostora da se sa pojedinačnim slučajevima rade individualni planovi”, najavila je Nišić.

Digitalizacija Zavoda za zapošljavanje, koju finansira EU, a sprovode partneri u Crnoj Gori, pokrenuće i ostale reforme u oblasti tržišta rada, ubijeđena je ministarka Nišić.

Zaključuje da će sređeni sistem omogućiti da se uštede određena finansijska sredstva koja se mogu preusmjeriti na povećanje davanja i otvaranje novih radnih mjesta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve