Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Deklaracija Marka Carevića čisti politički marketing: Pokušaj da se anarhijom mijenjaju propisi

Sam potez Carevića da predloži deklaraciju smatra se više političkim marketingom nego realnom željom da se stvari mijenjaju. Naime, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine je izvršni organ vlasti. To znači da Carević svoj lični stav o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti pokušava da progura kao stav organa lokalne samouprave što je klasična zloupotreba

Predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević zatražio je prije dva dana zakazivanje sjednice SO Budva po hitnom postupku sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica! Ovaj potez Carevića može se protumačiti kao pokušaj da se anarhijom počnu mijenjati propisi, jer bi to značilo da se mimo predviđene procedure mijenjaju zakoni i drugi akti koje je usvojio crnogorski parlament.

Marko Carević

Da je Carevićeva inicijativa presedan tvrde i njegovi koalicioni partneri iz Crnogorske koji su se izjasnili da neće podržati usvajanje deklaracije. Bez podrške te stranke Carević nema potrebnu većinu za izglasavanje.

Bez podrške partnera

U zahtjevu Carević navodi da se protivi, kako kaže, diskriminatorskom i protivustavnom zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27. decembra prošle godine kojim se negira kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i otima njena imovina.

“Imajući u vidu da se predmetnim zakonom krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i da se na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, povrijeđen je Ustav Crne Gore i zakon treba poništiti. Odvojenost vjerskih zajednica i crkve po pravilima međunarodnog i domaćeg prava podrazumijeva mirno uživanje imovine a ista ne može biti predmet otuđenja od strane države jer se radi o imovini koja je na zakonit način stečena”, navodi se u saopštenju Carevića.

Predsjednik OO Crnogorske Budva Vladimir Bulatović najavio je da odbornici te partije neće podržati Carevićevu deklaraciju ako ona dođe na dnevni red SO Budva.

“Iako razumijemo potrebu vjernika da se izvrše izmjene određenih članova pomenutog zakona, glavno pitanje koje nam se nameće je da li ćemo pokazati potpuno pravno neznanje i samim tim derogirati sami sebe ili ćemo se baviti političkim marketingom i svjesno pokušati kršiti pravni poredak Crne Gore? Činjenice su jasne, svi zakoni naše države se donose i mijenjaju samo na jednom mjestu, a to je Skupština Crne Gore i to glasanjem poslanika koji su dobili mandate na izborima”, kaže Bulatović.

On naglašava da Crnogorska svaki pokušaj mijenjanja tog ustrojstva vidi kao začetak anarhističkog ponašanja, koje je za njih kao građanski orijetisanu partiju apsolutno neprihvatljivo.

“Zamislite na primjer da nam se ne sviđa Zakon o krivičnom postupku i krenemo da usvajamo deklaraciju da taj zakon se stavi van snage, kao što se danas pominje u nekim lokalnim upravama. Da li to znači da će građani ići naoružani po ulicama i zavoditi njima prihvatljiva pravila ponašanja? Dakle, destabilizujuće i anarhističko ponašanje bilo kojeg političkog subjekta nije nam prihvatljivo i neće dobiti našu podršku”, kaže predsjednik budvanskog odbora Crnogorske.

Bulatović smatra da se na taj način, sa željom da se u pojedinim gradovima donose posebne deklaracije, pokušava na mala vrata uvesti eksteritorijalnost u pojedine djelove Crne Gore i članstvo Crnogorske je apsolutno protiv toga.

Sve je sporno

Sam potez Carevića da predloži deklaraciju smatra se više političkim marketingom nego realnom željom da se stvari mijenjaju. Naime, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine je izvršni organ vlasti. To znači da Carević svoj lični stav o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti pokušava da progura kao stav organa lokalne samouprave što je klasična zloupotreba.

Primjer pokušaja uvođenja anarhije: Marko Carević blokirao saobraćajnicu u Budvi dok su poslanici raspravljali o zakonu o slobodi vjeroispovjesti, foto IN4S

Problem je i to što opštine prema propisima mogu donositi odluke, rješenja i slične pravne akte, ali je potpuno suludo da se jedna opština u Crnoj Gori kroz eventualno usvajanje deklaracije želi da mijenja pravne propise koje donosi crnogorski parlament koji jedini po Ustavu može donositi zakone! Dakle jasno je da Carević želi da u CG zavlada neka vrsta pravne anarhije pa da jedinice lokalne samouprave počnu da prkose centralnim vlastima kroz usvajanje raznoraznih deklaracija čime bi pokušale da na teritoriji njihov opštine zabrane sprovođenje zakona. Nečuveno.

Posebno je sporna tvrdnja Carevića odnosno organa lokalne samoupraveda je zakon o slobodi vjeroispovjesti “diskriminatorski” i “neustavan”. Tu tezu da je zakon “diskriminatorski” i “neustavan” nije potvrdio ni jedan relevatni državni organ, već su te kvalifikacije uglavnom dolazile od pravnika i političara koji za portale bliske Mitropoliji crnogorskoj primorskoj ovih dana komentarišu usvojeni propis. Dakle, mišljenje par pravnika je osnov da je nešto diskriminatorsko ili neustvano, što je vrlo neozbiljno da bude razlog za usvajanje deklaracije.

Nadalje, u inicijativi se navodi da se zakonom o slobodi vjeroispovjesti krši Ustav i ljudska prava. Nigdje Carević ne precizira koji konkretno član ustava i koja konkretno ljudska prava. Dakle, sada treba da vjerujemo jednom predsjendiku opštine da je neki propis neustavan i da krši ljudska prava, iako su sve međunarodne relevatne adrese utvrdile da je zakon o slobodi vjeroispovjesti usklađen sa međunarodnim standardima u toj oblasti.

I na kraju, suština cijele ove deklaracije koju predlaže Carević jeste očito da se zamrzne postojeće stanje odnosno da vjerskim objektima upravlja neko ko očito nema pravna dokumenta koja to dokazuju. Kada sve to uporedimo sa ponašanjem Carevića na drugim poljima dolazimo do toga da i on sam upravalja nekim resursima bez čistog pravnog osnova. Više o poslovima Carevića čitajte OVDJE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve