Predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević definitivno spada u osobe koje su nedodirljive za crnogorske nadležne organe. Carević je danas zatražio zakazivanje sjednice SO Budva po hitnom postupku sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. On je u zahtjevu naveo da se protivi, kako kaže, diskriminatorskom i protivustavnom zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27. decembra prošle godine kojim se negira kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i otima njena imovina.

Marko Carević –

“Imajući u vidu da se predmetnim zakonom krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i da se na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, povrijeđen je Ustav Crne Gore i zakon treba poništiti. Odvojenost vjerskih zajednica i crkve po pravilima međunarodnog i domaćeg prava podrazumijeva mirno uživanje imovine a ista ne može biti predmet otuđenja od strane države jer se radi o imovini koja je na zakonit način stečena”, piše u saopštenju.

Opština Budva pokreće inicijativu da se predmetni zakon poništi i pristupi postupku usvajanja novog zakona kojim će se na ravnopravan, demokratski i civilizovan način regulisati odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava i najviših civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta, uvažavajući specifičnost pravnog položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ovaj potez Carevića je još jedan dokaz njegove “moći” i nedodirljivosti, jer je nečuveno da jedan gradonačelnik opštine usvaja deklaraciju prema kojoj će se poništiti zakon koji je usvojio Parlament. Na potezu su državni organi Crne Gore, no imajući u vidu ranije slučajeve Carević ima pravo da vjeruje da neće biti sankcionisan.

Podsjetimo, Carević je do sada prolazio nekažnjeno za mnoga nepočinstva i prekršaje, ali i potencijalna krivična djela. On je vjerovatno jedini javni funkcioner kojem je dozvoljeno da blokira na par sati saobraćajnicu na ulazu u Budvu, zatim da na sjednici SO Budva skandalozno skrati državnu himnu, da upravlja bez tendera sa plažom Ploče već duže od deceniju i po, upisuje državne objekte na imena sebi bliskih ljudi, ali i da na sporan način upravlja imovinom u selu Krimovica gdje ima svoju farmu!

Ni za jednu od ovih stvari Carević nije nikada kažnjen čime staje u red sa svojim omiljenim Amfilohijem, koji, takođe, ostaje nekažnjen za mnoge verbalne incidente u Crnoj Gori.

Blokada Budve

Kada je 26.12.2019 u Parlamentu trajala rasprava o zakonu o slobodi vjeroispovjesti došlo je do blokade kružnog toka na ulazu u Budvi. Ništa tu ne bi bilo spetakularno da blokadu nije predvodio Carević, predsjednik opštine Budve, čime je napravio do sada neviđen presedan da jedan gradonačelnik blokira sopstveni grad! To se vjerovatno još nikada nije dogodilo! Blokada saobraćajnica je nedozvoljena radnja, što Carević kao javni funkcioner sigurno zna, ali očito je toliko siguran da zbog toga neće odgovarati.

Marko Carević, foto IN4S

Skandal sa himnom

Svečana sjednica Skupštine opštine Budva koja je održana 22.11. 2019. povodom Dana opštine dobila je karakter skandalozne zbog nečuvenog skraćivanja državne himne. Sumnja se da je režiser tog skandala bio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, dok je scenario pisao neko vjerovatno neko ko “stvara” na relaciji Podgorica-Beograd-Moskva. Kao i u svakoj predstavi i ova “budvanska” imala je i producenta, a vjeruje se da je taj posao obavio gradonačelnik Budve Marko Carević. Uostalom kao “građevinski preduzimač” ima najbolje reference za taj posao u cijelom DF. Iako je ovaj skandal danima bio među najvažnijim temama u crnogorskoj javnosti, zbog skrnavljenja himne niko nije odgovarao, niti će!

Plaža Ploče

Oko plaže Ploče je sve počelo 2002. godine kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu. Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i ulaže nepunih 100.000 u adaptaciju plaže.

Plaža Ploče

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina. Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom.

Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom ove godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu.

Ipak, plaža ni ove godine nije otišla na tender.

Zauzeo i državni objekat

I nije samo neobjvaljivanje tendera problem. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom utvrdilo je nedavno da su Carevići uspjeli ono što nikome do sada nije pošlo za rukom u Crnoj Gori. On je, vjerovali ili ne, izgradio u sklopu plaže Ploče, objekat od 83 kvadrata, koji je čak uspio da prevede na sebe i upiše se kao jedini vlasnik u katastru.

Zakon je jasan, u zoni morskog dobra može se graditi ali država je jedini vlasnik zemljišta koje se ne prodaje, već daje u zakup. Da nešto nije u redu utvrdili su u JP Morsko dobro, kada su uvidom u elektronsku bazu podataka, pronašli da je Carević upisan u kotorskom katastru kao jedini vlasnik objekta od 83 kvadrata, izgrađenog u zoni morskog dobra.

“Nakon izvršenih provjera u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, konstatovali smo da je, nakon investicionih ulaganja Carevića na plaži, objekat od 83 kvadrata pogrešno upisan na Nebojšu Carevića. U zaključenom ugovoru sa Carevićem o korišćenju morskog dobra u članu osam između ostalog je navedeno i da “Javno preduzeće ovim ugovorom prenosi, a korisnik ovim ugovorom stiče isključivo pravo korišćenja morskog dobra opredjeljenog članom 1 Ugovora” kao i “Nijedan član, odredba ili termin u ovom ugovoru ne mogu biti tumačeni na način da korsnik stiče bilo kakva svojinska ili veća prava od ovim ugovorom pribavljenih i stečenih”, navodi se u izvještaju JP Morsko dobro koji je dostavljen i Upravi za imovinu.

Nakon toga, Morsko dobro i Uprava za nekretnine su zvanično od Uprave za nekretnine zatražilo da ispiše Carevića kao vlasnika objekta koji je u državnom vlasništvu.

Jači i od Inspekcija

Carević je uspio da nadjača i Inspekcije, isto kako to i čini Amfilohije. Nadležna Inspekcija je u maju utvrdila da je dosadašnji zakupac Nebojša Carević, brat aktuelnog predsjednika opštine Budva, već postavio plažni mobilijar, te stavio u funkciju ugostiteljski objekat na plaži, iako mu je istekao ugovor o zakupu.  Inspektori su obilazili plažu Ploče 7. i 8. maja i utvrdili niz nepravilnosti, o čemu su sačinili i službenu zabilješku.

Konstatovano je da Carević ne izvodi građeninske radove na plaži, ali da je podnio inicijativu da mu se odobri sanacija oštećenja na jednom dijelu plaže. Takođe, inspektori su, kako je pisao Standard, prvog dana utvrdili i da je otvoren ugostiteljski objekat, zajedno sa terasom, te da je na dijelu plaže već postavljen plažni mobilijar.

Farma na imovini države? 

Kako je portal Aktuelno objavio pred kraj godine Carević je pred novom aferom!? Prema nezvaničnim saznanjima, Carević u svom selu Krimovica gdje posjeduje farmu koza i gdje se bavi poljoprivredom navodno je uzurpirao dio imovine koja je u vlasništvu države za svoje potrebe!? Navodno, sada Carević da bi sve uveo u legalne tokove, pokušava da tu zemlju zakupi od države! Ono što je poznato jeste da se Carević bavi kozarstvom, sadnjom povrća (luka), pored već poznatog građevinskog biznisa, turizmom i ugostiteljstvom.

Carević, foto dan.co.me
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
donjokrajac
donjokrajac
14.01.2020-18:33 18:33

Kad se sirotinja iz Grblja dokopa para (nije važno kako) postaje Bato Carević.

Pero
Pero
14.01.2020-21:12 21:12

Ovo je primjer ugrozenog Srbina u Crnoj Gori. Farma koza, firma od 100 milona eura i uz to gradonacelnik Budve. Ugrozen 100%