Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Darmanović: Neprihvatljivo miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore

Nadali smo se da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom

Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Rusije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, nažalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU, saopštili su danas iz Ministarstva vanjskih poslova.

Srđan Darmanović,

Kako ističu u resoru koji predvodi ministar Srđan Darmanović, sve to se dešava samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja, donijela jedan pravni akt.

“Što je ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast. Zakon je u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC”, navode u Ministarstvu.

Naglašavaju da se, suprotno navodima Moskve, usvojenim zakonom u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz te oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad vjerskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje.

“Nadali smo se da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog Ministarstva poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend”, zaključuju u crnogorskom Ministarstvu.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Crnoj Gori,  saopštivši da su “jedinstvo i solidarnost pravoslavnog svijeta, kao i očuvanje njegovih vjekovnih temelja, ključ za obezbjeđivanje normalnog razvoja društva”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve