Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Da li je EU politički mastodont osuđen na izumiranje?

Sve u svemu, čini se da je EU jedan politički dinosaurus/mamut, koji će usled tromosti, sve većeg tela i sve manje glave zasigurno izumreti kao njeni biološki ekvivalenti

Piše: Milutin Cerović

Osim što buduće članice priprema za pristupanje po nekoliko decenija sitničareći zbog najvećih gluposti, EU je nadaleko  poznata i po svojim apsurdnim propisima i zakonima.

Neki od tih gluposti su na primer, zakon o pomeranju vremena unazad i unapred, takozvano zimsko i letnje računanje vremena; zatim idiotski zakon da automobili u po bela dana moraju da upala sve vrste svetlosnih signala.

Ima tih sličnih apsurdnih propisa koliko hoćeš, pa ne bi bilo začuđujuće da neko u EU predloži zakon o svetlosnim signalima na ljudima dok brzo trče i hodaju po ulicama!?

Nego ovo je luk i voda prema nekim još idiotskijim regulama od kojih zavisi samo funkcionisanje EU.

Evo jednog takvog:

Da li znate, da se razne odluke, često one najvažnije, u EU moraju doneti jednoglasno od svih EU članica?

Zašto je ovo pravilo u suštini suludo?

Zato, što se uvek nađe neki korumpirani lik koji neće da glasa za neku odredbu od suštinskog značaja za EU, i tako blokira odluke čitavog saveza.

Evo recimo Viktor Orban, Putinov čovek od poverenja, stalno nešto neće, nalazi neke mane, nešto zahteva, pa EU mora da ga ucenjuje/potkupljuje i daje mu razne ustupke da bi im on izašao u susret.

Taj lik je shvatio mane EU pa sada već stalno reketira, a tako su počele da rade Poljska, mala Slovačka itd.

Ovaj propis je dušu dao za koruptivne radnje, jer samo jednog treba korumpirati da minira neku odluku EU, što susedi sa istoka, pogotovo oni iz Kremlja već duže vremena obilato koriste i blokiraju Evropu koja propada u birokratskom lavirintu besmislenih zakona i propisa.

Ovo se lako rešava, ali neko to ne želi, a rešenje glasi:

Donese se propis, da je za svaku odluku potrebno 50+ jedan glas svih članica EU.

Tako se ubiju u pojam ove  tupadžije i oportunisti poput mađarskog političkog lidera-populiste.

Zar je moguće da u celom EU nema nikog normalnog i odvažnog da ovo predloži i da uđe u proceduru spasa same Unije od urušavanja pod teretom preterane, gotovo fanatične potrebe da se poštuje ogroman broj rigidnih, često i nepotrebnih zakona?

Ima verovatno, nego je korupcionaški tip propisa primamljiv za većinu administracije pri EU, reklo bi se.

Slučaj Balkana je najbolji primer neefikasnosti EU, koja zapetljana u zakonima i fanatično odana hiljadama propisa kojih se manično pridržava, ostavlja brisan prostor za razne Putine, Sijeve i istočnjačke despotije kojima su zakoni i pravila samo mrtvo slovo na papiru.

Sve u svemu, čini se da je EU jedan politički dinosaurus/mamut, koji će usled tromosti, sve većeg tela i sve manje glave zasigurno izumreti kao njeni biološki ekvivalenti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
07.10.2023-07:54 07:54

“Viktor Orban, Putinov čovek od poverenja, stalno nešto neće..” — Zato mali siromašni Perica iz Šavnika sve hoće, samo da ništa ne radi a da stižu pare iz EU fondova. Zamisli Orban brine o interesima Mađarske. Kako si samo neobrazovan, šupalj, glup i zatucan..