Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Rubrika:

Crna Gora stagnira na EU putu, Varhelji kao lobista Vučića

''Crna Gora je prevalila najveći put, ali ima priličnu stagnaciju već posljednjih godina. Postoji jasno izdiferencirana razlika jer se Crna Gora posljednjih godina prepoznavala kao faktor stabilnosti. Neke regionalne zemlje su počele brinuti zbog situacije'', kazao je Nikolić

U posljednjih godinu prisutna je stagnacija u procesu EU integracija, pa Crna Gora više nije prepoznata kao lider, već je u istom košu sa zemljama iz regiona, ocijenio je bivši crnogorski diplomata i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević, u emisiji “U sred srijede” Gradske TV.

Foto: gradski.me

To je, prema njegovim riječima, razlog što je Brisel objedinio Srbiju i Crnu Goru u pregovorima.

“Mislim da se proširenje, kao što ga mi zamišljamo, teško može dogoditi. Priče o 2024. godini, kada bi mi trebali da budemo vrlo blizu EU članstva, je nešto što je mit koji se koristi da bi se proces održao”, kazao je Garčević i dodao da je i mali napredak koji smo ostvarivali sa prethodnom Vladom sada doveden u pitanje.

“Ako smo u ranije išli sporim korakom prema tom cilju, ipak smo se kretali prema njemu. Sada nigdje i ne idemo. Najveća debata se u Vladi vodi oko toga ko je kapetan, ko će držati kormilo i u kom pravcu treba da idemo – da li je to Brisel ili možda Rusija. To je nazadovanje u odnosu na to što nam je cilj”, ističe Garčević.

Upozorava da situacija nije dobra za politički imidž Crne Gore, ni za dinamku u samoj državi.

“Imati Vladu koja nema većinu i podržavati njeno trajanje mjesecima samo zato što ne znate šta ćete da uradite sa njom i šta biste poslije toga uradili nije neko rješenje. NIje mi jasno na koji način ova Vlada opstaje. Kako sada stvari stoje, moja predviđanja su da ona ne bi mogla da preživi januar”, smatra Garčević.

Foto: gradski.me

EU je suviše ozbiljna organizacija da bi imala komesare koji navijaju za određenu državu, smatra lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

“Čak i ako bi neki komesar pretjerao, bio bi korigovan. Ne vjerujem da se radi o tendenciji. Oliver Varhelji sprovodi agendu, ali nema namjere kao što se interpretira”, kazao je Lekić.

EU prolazi kroz dinamičan proces, pa jednom velikom reformom pokušava ojačati funkcionisanje, rekao je Lekić.

“Što je veća – EU je slabija i to je njena paradoksalna katakteristika. Ne bih potcijenio ovu reformu, a ne bih je ni precijenio”, ističe Lekić.

Foto: gradski.me

Za prethodnih godinu smo imali integracionu euforiju na riječima, a integracionu apatiju na planu konkretnog djelovanja smatra poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

“Vlada nije uspjela da isporuči rezultate u skladu sa evropskim ciljevima Crne Gore. Neophodno je pojačati reformski entuzijazam. Reformski proces je veoma skučen i najveća odgovornost je na Vladi koja nije bila u stanju da pokrene politički dijalog. Pola godine smo funkcionisali u pregovorima bez šefova u određenim pregovaračkim poglavljima od vitalne važnosti”, kazao je Nikolić.

EU je najbolji izbor za nas, ali je i Crna Gora najbolji izbor za EU, ocijenio je Nikolić.

“Crna Gora je prevalila najveći put, ali ima priličnu stagnaciju već posljednjih godina. Postoji jasno izdiferencirana razlika jer se Crna Gora posljednjih godina prepoznavala kao faktor stabilnosti. Neke regionalne zemlje su počele brinuti zbog situacije”, kazao je Nikolić.

Smatra da treba da pratimo ono što se dešava na geopolitičkom planu i svoju spoljnu politiku prolagodimo tim promjenama.

“Mi smo danas u najvećoj političkoj krizi od obnove nezavisnosti. Nemamo ministra pravde, sudije Ustavnog suda, predsjednika Sudskog savjeta, imamo v.d stanje unutar državnog tužilaštva. Moramo tražiti modele da se izbavimo iz ove političke krize”, ističe Nikolić.

Najvažnije je, kako je kazao, da u ovim geopolitičkim procesima očuvamo najbolje tekovine evroameričkog saveza jer su se iz tog savezništva, dodaje, rodile najbolje ideje.

Foto: gradski.me

Varhelji se mnogo snažnije zalaže za put Srbije u EU, nego bilo koje druge zemlje, ocijenio je Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

“Vidljivo je da Varhelji svojim djelovanjem i izjavama apsolutno radi na tome da Srbija dobije čelno mjesto u procesu pregovaranja. Upitno je zašto on to radi jer takva vrsta zalaganja upućuje na lobističke vrijednosti. Varhelji se ponaša kao lobista Vučića”, naveo je Radulović.

Upitno je, kaže, kako njegove druge kolege nijesu reagovale i dodaje da se nada se reakciji na neprencipijelno djelovanje.

Najnovije

Sjutra pretežno sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano. Na sjeveru, ujutru po kotlinama kratkotrajno magla, poslijepodne slab do umjeren razvoj oblačnosti. U planinama lokalno je moguća kiša...

Čileanci na izlaznim vratima Intera

Arturo Vidal i Aleksis Sančes završili su misiju u Interu. Čileanski reprezentativci su već krenuli u potragu za novim klubovima. Vidal je blizu povratka u Južnu...

CNP: Javno čitanje savremene crnogorske drame 24, 25. i 26. maja na Sceni Studio

Program “Javno čitanje savremene crnogorske drame”, trodnevni ciklus u kojem će publika imati priliku da čuje tri savremene crnogorske drame nastale u 21. vijeku,...

Vujović: Vučićev interes je da Crna Gora ne postane članica EU prije Srbije

Čini se da je crnogorsko društvo u proteklih 16 godina uspjelo da dokaže da je zrelo i da može da prođe mirno kroz demokratsku...

Nakon odluke da ostane u PSŽ-u: Mbape gubi na popularnosti

Kilijan Mbape je u subotu objavio da ostaje u Pari Sen Žermenu, produžio je ugovor do 2025. i finansijski dobio ono što je želio. Real...

Najčitanije

Povezano

Mašković: Crna Gora ostaje čvrsto na svom geostrateškom evroatlantskom kursu

„EU je naš važan i pouzdan partner i Crna Gora ostaje čvrsto na svom geostrateškom evroatlantskom kursu, naročito imajući u vidu da smo članica...

Bilčik: Ukrajnici se bore i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, EU očekuje da se zemlje koje teže članstvu priključe sankcijama

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da EU očekuje da se sve zemlje koje teže članstvu u Uniji pridruže sankcijama protiv Rusije i...

TAJNI SUSRETI UZ POLITIČARE, BIZNISMENE, STARLETE: Vučić htio da se pohvali da Dritana drži u šaci!?

Dritan Abazović, osumnjičeni saradnik srbijanske BIA-e koji se spletom (ne)srećnih okolnosti našao na čelu prelazne vlade, nastale modifikacijom najgore izvršne vlasti u istoriji, od...

Da li Njemačka gubi vodeću ulogu u EU?

Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo da promijeni...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
NIKOLA
23.12.2021-09:53 09:53

Kmim vas bogom micite ovog starog LEKICA koji vise ne zna ni sto prica cus NJEGOVE izjave LUDE !
“Što je veća  EU– EU je slabija i to je njena paradoksalna katakteristika. Ne bih potcijenio ovu reformu, a ne bih je ni precijenio”, ističe -SRPSKI SVET Lekić. -BECIC-MANDIC-VUCUROVIC-MILACIC!
Oce LJUDI RUSIJU to vidi svaka budala oce da smo pod CIZMOM-RUSKO-SRPSKOM da nas preda u njihove SAPE da nas spase od EVROPE!