Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora se uskladila sa stavom EU o bjeloruskom prizemljenju aviona

Deklaraciji su se sem Crne Gore, pridružile i druge države Zapadnog Balkana – Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija

Crna Gora je podržala Deklaraciju Evropske unije (EU) o prinudnom preusmjeravanju Rajanerovog (Ryanair) aviona u Minsk, objavljeno je na sajtu Evropskog savjeta.

Ta deklaracija je usvojena 24. maja, kada su bjeloruske vlasti prizemljile Rajanerov avion u Minsk, pod izgovorom da postoji bomba, i uhapsile novinara Romana Protaseviča, prenosi Radio slobodna Evropa.

U Deklaraciji EU se navodi da je ovaj akt još jedan očigledan pokušaj bjeloruskih vlasti da utišaju sve glasove opozicije i poziva na hitno oslobađanje Protaševiča i međunarodnu istragu tog incidenta.

Deklaraciji su se sem Crne Gore, kako stoji na sajtu Evropskog savjeta, pridružile i druge države Zapadnog Balkana – Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović rekao je krajem prošlog mjeseca za Radio Slobodna Evropa da će Crna Gora slijediti spoljnu politiku Evropske unije i kada su u pitanju nove sankcije prema Bjelorusiji, zbog hapšenja novinara i aktiviste Ramana Protaseviča.

“Situacija u Bjelorusiji nije nešto što brine samo Evropsku uniju već i OEBS i mnoge naše partnere. Mi ćemo kao i do sada slijediti politiku sankcija EU iako su neke dosadašnje odluke za nas bile teške , prije svega za našu ekonomiju. Ali kada stigne poziv da se Crna Gora priključi restriktivnim mjerama mi ćemo se priključiti”, saopštio je tada Radulović.

Takođe, Crna Gora se, kao i još šest zemalja koje nisu članice Evropske unije, pridružila prošlog oktobra sankcijama koje je 27 članica ovog bloka uvelo Bjelorusiji kao odgovor na obračun sa prodemokratskim protestima izazvanih spornim predsjedničkim izborima u avgustu.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve