Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora ostvaruje ciljeve predsjedavanja Centralno evropskom inicijativom

Ministar Radulović je ocijenio da predsjedavanje Crne Gore CEI-jem, koja postoji više od 30 godina, kreira sinergiju između regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija.

Crna Gora uspješno predsjedava Centralno-evropskom inicijativom drugi put zaredom i posvećena je, uprkos pandemiji, ostvarivanju ključnih ciljeva koji se odnose na povezanost, zaštitu životne sredine i naučnu saradnju, kao i na ekonomski i zdravstveni oporavak regiona, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa generalnim sekretarom CEI Robertom Antonioneom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Radulović je ocijenio da predsjedavanje Crne Gore CEI-jem, koja postoji više od 30 godina, kreira sinergiju između regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija.

Na toj liniji, najavio je ministarski sastanak Inicijative u junu, što će biti dobra prilika za razmjenu mišljenja o najvažnijim temama.

“Regionalna saradnja je jedan od ključnih stubova vanjske politike, a Region pripada Evropi. Evropska integracija i regionalne inicijative idu ruku pod ruku, stoga je važno da ostvarimo vidljive rezultate za građane”, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

U tom kontekstu, najavio je i organizovanje biznis foruma u decembru, kako bi poslovne zajednice razmotrile konkretne projekte saradnje i razvoja zemalja članica Inicijative.

Generalni sekretar Antonione pohvalio je dvogodišnje predsjedavanje Crne Gore, koje se u istoriji Inicijative, dešava prvi put, ocjenjujući da je to znak da države članice cijene našu zemlju i imaju velika očekivanja.

“Uloga Crne Gore u regionalnoj saradnji je veoma važna. Sekretarijat CEI je spreman da pruži punu podršku Crnoj Gori, jer vaš uspjeh u predsjedavanju predstavlja i uspjeh Inicijative”, rekao je Antonione.

Ocijenio je da će predstojeći ministarski sastanak biti važna platforma za razgovor o politici proširenja EU, te ukazao na važnost direktnog kontakta. Naglasio je da je Italija, zemlja iz koje dolazi, spremna da podrži ideje koje će unaprijediti misiju CEI i doprinijeti uspješnom predsjedavanju.

Zajednički je ukazano na važnost političke i ekonomske dimenzije Centralno-evropske inicijative, te dogovoren nastavak intenzivne komunikacije u ostvarivanju prioriteta predsjedavanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve