Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora izložena malignim uticajima trećih zemalja koje Zapadni Balkan vide kao odličan teren za sprovođenje svojih ciljeva

Đukanović je uz dobrodošlicu i zadovoljstvo susretom istakao da posjetu državne ministarke razumije kao još jednu u nizu pažnji i podrške UK prema Crnoj Gori i regionu

Kontinuirana podrška Ujedinjenog Kraljevstva od 90-ih kroz brojne institucije poput Britanskog savjeta, nastavljena je i nakon obnove nezavisnosti na temeljima sada već 143 godine dugih diplomatskih odnosa, i danas predstavlja odličnu saradnju dvije države pospiješenu ovakvim političkim kontaktima i onim koji će uslijediti kroz učešće na klimatskoj konferenciji u Glazgovu na poziv premijera Džonsona, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom razgovora sa državnom ministarkom u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva baronesom Anabel Meknikol Goldi koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je uz dobrodošlicu i zadovoljstvo susretom istakao da posjetu državne ministarke razumije kao još jednu u nizu pažnji i podrške UK prema Crnoj Gori i regionu. Uz žaljenje što nije bio u prilici da se odazove pozivu da prisustvuje prijemu povodom uplovljavanja fregate kraljevske mornarice u barsku Luku, iskazao je zadovoljstvo još jednom potvrdom posvećenosti Velike Britanije kao NATO saveznice i partnera Crnoj Gori.

On je pohvalio sadržajnu saradnju u oblasti odbrane, i ukazao na činjenicu da je Crna Gora iako je već četiri godine članica NATO, veoma izložena malignim uticajima od strane trećih zemalja koje su u pohodu na EU i NATO i naš sistem vrijednosti, a Zapadni Balkan vide kao odličan teren za sprovođenje takvih ciljeva. Đukanović je podsjetio da je Crna Gora uspješno odoljela napadima “meke” destrukcije, i pokušaju državnog udara 2016., u čemu je podijelila gotovo istovremeno iskustva sa UK, ali i naglasio da udari izazvani nezadovoljstvom što je Crna Gora članica NATO ne prestaju i da se preko nje šalju obeshrabrujuće poruke za dalju integraciju i drugim zemljama regiona.

Uprkos tome, naglašava Đukanović, vjerujemo da je jedina sigurna budućnost i za Crnu Goru i za region pripadnost NATO i članstvo u EU. Razumijevanje za takvo opredjeljenje i prisustvo UK u regionu, uprkos Bregzitu ohrabruje, kazao je on i istakao važnost da se i na drugim važnim adresama razumije značaj integracije.

Zbog toga je ponovio interes da se nastavi značajna podrška UK Crnoj Gori u oblasti odbrane, između ostalog, i kroz obuku vojske i edukaciju u suprotstavljanju hibridnom ratu i odbrani evropskog sistema vrijednosti, koje bez obzira na promjenu vlasti ostaje strateški cilj Crne Gore.

Državna ministarka Goldi je uz zadovoljstvo posjetom i susretom sa predsjednikom naglasila da joj je čast da je u prilici da čuje fascinantnu i veoma iskrenu analizu izazova sa kojima se Crna Gora suočava, te da je u potpunosti saglasna sa iznesenim stavovima pozdravljajući mudrost kojom je izražena bojazan za situaciju.

Uz podsjećanje da je razlog njene posjete Crnoj Gori da personifikuje i odrazi koliko UK vrednuje odnose dvije zemlje prijatelja i saveznika u NATO, zahvalila je Đukanoviću za izuzetno značajnu ulogu koju ima i kao lider opozicije koja personifikuje određene saveze koji se formiraju.

“Ne samo da je važno što je Crna Gora u NATO i da smo saveznici, nego i to što NATO ima važnu ulogu u Crnoj Gori i na Balkanu, kazala je baronesa Goldi. Iako je UK napustilo EU, nije napustilo Evropu”, poručila je državna ministarka, ističući da je za njih veoma važan dalji konstruktivan odnos sa EU budući da UK prepoznaje sve benefite članstva Crne Gore u EU, i spremno je da podrži naše napore na tom putu.

Ona je naglasila da ništa ne utiče na bliskost Crne Gore i UK i želju da pruže pomoć Crnoj Gori, naročito u oblasti odbrane i saradnje, ali i kroz konkretne donacije kao što je i donacija službi za vanredne situacije za podizanje kapaciteta.

Kroz saradnju kao što je između agencija za čuvanje granica slavimo toplinu i srdačnost naših odnosa sa Crnom Gorom, kazala je ona, što će se nastaviti i dalje. Ministarka Goldi je posebno naglasila važnost kompatibilnosti analiza izazova sa kojima se suočava Crna Gora, a što je bila u prilici da čuje i od strane predsjednika Vlade i ministarke odbrane, i što se vrlo poklapa s onim što je danas imala priliku da čuje od predsjednika države.

“Važno je za građane i za ovu zemlju, da se prepoznaje strateški pravac izazova na isti način i da svi zajedno naprave pozitivnu agendu za odgovor i zajedničkim naporima učine nešto što će zemlju voditi naprijed”, poručila je Goldi. Baronesa je zaključila da UK pozdravlja snažnu viziju i želju Đukanovića i želju Vlade da vode zemlju nabolje, što će imati podršku UK.

Predsjednik Crne Gore je zahvalio na potvrđenoj podršci i ohrabrujućim porukama Ujedinjenog Kraljevstva, ocjenjujući da su očekivanja državne ministarke kada je riječ o djelovanju opozicije realna i ostvariva, uvjeren da će iskustvo kohabitacije Crnu Goru sigurno učiniti demokratičnijim društvom.

“Oni koji su stvarali ovu državu nemaju izbor, svjesni da će Crna Gora opstati u mjeri u kojoj budemo doprinosili i pomogli razvoj i snaženje njenih institucija. Raduje pažnja Ujedinjenog Kraljevstva, uz čiju podršku sigurno možemo brže savladavati izazove zaostajanja ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu”, zaključio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve