Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

CHO se obratio ambasadama zemalja EU i SAD u Podgorici: Opasan udar na ustavno-pravni poredak Crne Gore

Pitanje je trenutka kada mogu uslijediti posljedice koje će biti nemoguće otkoniti

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) uputio je poziv za podršku Crnoj Gori.

Njihovo obraćanje ambasadama zemalja EU i SAD u Podgorici prenosimo integralno: 

“U Crnoj Gori je u toku proces koji se može zvati raznim imenima, ali je suština u brutalnom i očevidnom kršenju Ustava, kroz donošenje nelegalnog i nelegitimnog Zakona o Predsjedniku, kojim se besprizorno potiru jasne ustavne odredbe.

Radi se o opasnom udaru na ustavno-pravni poredak Crne Gore.

Političke snage koje čine tzv. “staru većinu”, njih 41 od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore, pogazili su Ustav i uveli našu zemlju u novi krug opasnog i destruktivnog procesa, čiji počeci sežu i prije posljednjih parlamentarnih izbora.

Crna Gora je danas na ivici potpunog bezakonja, ekonomskog i političkog haosa i propasti. U tom kontekstu, udaljavanje od evropskog puta je gotovo marginalna stavka i minorna posljedica, jer je nivo i stepen razaranja društva u cjelini poprimio najgore oblike.

Nepotrebno je reći da su jučerašnja dešavanja u Parlamentu samo najnoviji “detalj” u dugom nizu problema, nasilja, neustavnog i nezakonitog ponašanja političkih struktura koje imaju/nemaju većinu u našoj zemlji.

Napadi na kritičke i slobodne medije, na pojedinašne novinare i građane, izlivi mržnje i napadi na manjinske narode i manjine, kao i na njihove predstavnike i na članove tih zajednica, uz kontinuirani pritisak, negiranje i potiranje crnogorskog nacionalnog identiteta, istorije i kulture, uključujući i vjerske zajednice, poprimaju sve opasnije forme i sadržaje.

Pitanje je trenutka kada mogu uslijediti posljedice koje će biti nemoguće otkoniti.

Očekujemo Vašu javnu reakciju i osudu svega pomenutog. Ne nadamo se tome zbog toga što smatramo da naši evropski i evro-atlantski saveznici i prijatelji treba da rješavaju crnogorske političke i druge probleme umjesto građana Crne Gore, već zato što smo uvjereni da će vaša javna reakcija bar donekle smanjiti utisak i uvjerenje da sve što se dešava protiče uz blage prigovore ili uz prećutnu saglasnost Evropske Unije i Sjedinjenih Država.

Tj (pogrešni) utisak je potrebno što je prije i što je jasnije moguće otkloniti.

Budućnost Crne Gore, članice NATO, je u Evropskoj Uniji. To je dug i naporan put – ali građani moraju znati da naši prijatelji i saveznici ne podržavaju i da neće tolerisati ovu vrstu postupaka aktuelne vlasti i aktuelne skupštinske većine.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve