Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

CHO: Politički proces protiv akademika Vujovića i građana Cetinja izraz kontinuiranih pritisaka na pravosudni sistem

''Podizanje optužnice od strane Osnovnog tužilaštva na Cetinju je rezultat kontinuiranog pritiska na tužilačke i sudske organe od strane struktura avgustovskih vlasti''

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) se pridružuje osudama politički motivisane i iskontruisane optužnice protiv akademika DANU Sretena Vujovića i osam građana Cetinja.

“Podizanje optužnice od strane Osnovnog tužilaštva na Cetinju je rezultat kontinuiranog pritiska na tužilačke i sudske organe od strane struktura avgustovskih vlasti. Ono predstavlja pokazatelj nezakonitog i destruktivnog uticaja, na koji Tužilaštvo i Sudstvo moraju ostati imuni, što je osnovna pretpostavka i uslov bez kojeg nema pravne države i vladavine prava.

Nekada ti uticaji postignu cilj – kao u ovom slučaju – zbog medijske hajke, političkih pritisaka i malicioznoh interpretacija, kojima su, u vrijeme kada se “sporni” protest dogodio, doprinijeli i sami kandidat, a sadašnji predsjednik Milatović (koji sada sebe predstavlja kao “državnika na kojeg je izvršen fizički napad”), ali, posredno i vrlo uslužno, i jedan odlazeći ambasador, koji je u akademiku Vujoviću i demonstrantima prepoznao – fašiste (?!), pa je kasnije, i zbog toga, dobio nekakvo odlikovanje od Predsjednika”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, događaj na Cetinju u toku predizborne kampanje tadašnjeg predsjedničkog kandidata Milatovića je dokumentovan i može se precizno analizirati, uključujući “detalj” koje je lice i kako jedino bilo u fizičkom kontaktu sa njim.

“Optužbe protiv građana Cetinja nemaju uporište u zakonu. Sloboda okupljanja i protesta je jedno od neotuđivih ljudskih prava i sloboda i ono, sviđalo se to aktuelnim vlastima i aktuelnom Predsjedniku ili ne, mora biti očuvano i zaštićeno.

Sud treba da odbaci ovu optužnicu kao neosnovanu i politički motivisanu. To bi bio i najbolji odgovor onim političkim snagama i centrima moći koji, s jedne strane, preko svojih političkih predstavnika i medija u Crnoj Gori smišljeno, organizovano i kontinuirano vrše pritisak na pravosudni sistem, a, s druge, žigošu i ekstremizuju svaki oblik građanskog otpora i protesta protiv nacional-šovinističke politike koja se sprovodi u našoj zemlji.

CHO će pratiti suđenje i o njemu obavještavati domaću i inostranu javnost, a advokati iz naših redova će biti uključeni u odbranu optuženih”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
17.08.2023-22:06 22:06

Svaka cast Gospodo! Respekt!