Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

CGO: Isplata po 200 eura policajcima, bila bi vid zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe

CGO ocjenjuje da nakon dodataka isplaćenih krajem 2022. ovo predstavlja drugi pokušaj da se ad hoc potezima prikriva neodgovornost prema službenicima UP, na čijem sistemskom unaprjeđenju položaja, koji je ispod svakog pristojnog nivoa, ministar ništa suštinski nije uradio

Današnja nezvanična najava da će ministar unutrašnjih poslova (MUP) Filip Adžić odobriti isplate dodataka na zaradu od po 200 eura službenicima Policije, angažovanim tokom inauguracije i proslave Dana nezavisnosti, bila bi vid zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

“CGO ocjenjuje da nakon dodataka isplaćenih krajem 2022. ovo predstavlja drugi pokušaj da se ad hoc potezima prikriva neodgovornost prema službenicima UP, na čijem sistemskom unaprjeđenju položaja, koji je ispod svakog pristojnog nivoa, ministar ništa suštinski nije uradio”, napisali su iz te NVO u objavi na Twitter-u.

Podaci do kojih je došao CGO ukazuju da je posljednja kupovina kompletnih uniformi za sve službenika “bila daleke 2015. godine, kao i da je već odavno za otpis”.

“Takođe, CGO je dobio podatke da je jedna manja količina uniformi i druge odjeće, za nešto više od 300 službenika, vršena u aprilu 2020, ili u vrijeme Vlade Duška Markovića. Nejasno je i zašto je nedavno ministar inicirao izmjene pravilnika koji detaljno opisuju karakteristike ove odjeće i da li se i tu tender prilagođava unaprijed nekom povlašćenom ponuđaču, kad tender još nije sproveden iako su sredstva opredijeljena”, dodaju iz CGO.

Ova, ali ni Krivokapićeva Vlada, u čijem je sastavu bio i aktuelni premijer Dritan Abazović i to zadužen za bezbjednosni sektor, po njihovim riječima, “još nije uspješno okončala ni tender za nabavku potrebnih policijskih vozila, time rizikujući da policijski službenici, po drugi put u posljednje tri godine, ostanu bez svojih službenih vozila”.

“Vlada Crne Gore do sada nije inicirala ni izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a kako bi se omogućilo uvećanje zarade pripravnicima u policiji, čija je mjesečna naknada za rad, čak i sa prekovremenim radnim satima, ispod nivoa minimalne zarade u Crnoj Gori”, naveli su u objavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve