Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDEM: Građani najviše posjećuju portal eZdravlje, a najmanje eParticipacija

Iz te organizacije su danas predstavili istraživanje ''Javna uprava i e-servisi'', koje su sproveli u aprilu ove godine na reprezentativnom uzorku od 802 ispitanika/ce

U Crnoj Gori, kad su u pitanju e-servisi, građani najviše posjećuju portal eZdravlje, a najmanje eParticipacija, što je zabrinjavajuće s aspekta njihovog učešća u procesima donošenja zakonskih i drugih strateških akata Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Iz te organizacije su danas predstavili istraživanje „Javna uprava i e-servisi“, koje su sproveli u aprilu ove godine na reprezentativnom uzorku od 802 ispitanika/ce.
Direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, kazala je da je istraživanje pokazalo da najveći broj ispitanika, njih 38,6 odsto, internet koristi svakodnevno.

„Jedna trećina ispitanika, 31,3 odsto, je posjetila portal eUprava nekoliko puta. Nešto manje od trećine građana nije posjetilo portal eUprava Crne Gore nikada, ali su čuli za njega. Približan procenat građana, 29,8 odsto, nikada nisu čuli za portal eUprava Crne Gore“, navela je Bešić na pres konferenciji.

Ukazala je da je stranica na ePortalu koju su građani u najvećem procentu posjetili eZdravlje, njih 37 odsto, dok je najmanje posećena eParticipacija, koju nikada nije posjetilo 94,9 odsto ispitanika.

„Građani uglavnom posjećuju stranice zbog posla i zbog dobijanja neophodnih informacija, a oni koji su posjetili sajtove uglavnom su zadovoljni uslugama koje pružaju“, rekla je Bešić.

Ukazala je da nešto manje od polovine građana, 47,3 odsto, nikada nije koristilo uslugu izdavanja elektronske lične karte.

„Najveći procenat građana je ličnu kartu aktivirao preko zdravstvene knjižice, njih 24,7 odsto, kao i putem pina tj. koda 12,7 odsto. Kao razloge nezadovoljstva uslugama

Ministarstva unutrašnjih poslova građani su navodili velike gužve, papirologiju i nestručnost“, kazala je Bešić.

Programska menadžerka, Andrea Mićanović, kazala je da je na pitanje koliko često posjećuju internet 38,6 odsto ispitanika naveo da ga posjećuje svakodnevno, 18,5 odsto vrlo često, 16,2 odsto nikada, 13,5 odsto često i 13,1 odsto rijetko.

„Na pitanje da li ste ikad posjetili portal eUprava Crne Gore, 7,8 odsto ispitanika je kazalo da ga posjećuje redovno, 31,3 odsto građana ga je posjetilo nekoliko puta, 30,1 odsto je za njega čulo ali ga nikad nije posjetilo, a 29,8 odsto građana nikad nije čulo za njega“, rekla je Mićanović.

Pojasnila je da su istraživanjem željeli da ispitaju i koliko građani i građanke koriste stranice na portalu e-Uprava i drugim portalima koji se bave pitanjima participacije građana, navodeći da je istraživanje pokazalo da građani najmanje koriste poral eParticipacija.

„Ovo je zabrinjavajući podatak s aspekta participacije građana i građanki Crne Gore u procesima donošenja zakonskih i drugih strateških akata od strane Vlade Crne Gore“, ukazala je Mićanović.

Ukazala je da servise elektronska poreska prijava, eKatastar, eLicence i zahtjev za slobodan pristup informacijama nije koristilo više od 90 odsto građana.

„Servise ePeticija nijje koristilo 89,3 odsto građana, dok ga je koristilo 10,1 odsto građana, eUsluge nije koristilo 80,7 odsto građana, dok ga je koristilo 18,3 odsto, a eZdravlje nije koristilo 62,8 odsto, a 37 odsto građana ga je koristilo, što je stranica i koja je najviše korišćena“, rekla je Mićanović.

Govoreći o razlozima zbog kojih nisu zadovoljni uslugom i radom e-servisa, Mićanović je kazala da 58,4 odsto građana kazalo da su ti servisi neefikasni, dok se 23,8 odsto nije snašlo sa tim servisima.

„Željeli smo i da ispitamo razloge zbog kojih građani pristupaju pojedinačno svim servisima, a kad je u pitanju servis eZdravlje, 43,3 odsto građana je kazalo da mu pristupa zbog zakazivanja pregleda, 34,3 odsto zbog nalaza, a 2,7 odsto informacija“, kazala je Mićanović.

Građani su, kako je dodala, kao razloge pristupanja servis elektronska poreska prijava, kazali da mu najviše pristupaju zbog posla, njih 61,3 odsto, a 10,5 odsto zbog informacija.

„Kad su u pitanju razlozi pristupanja servisu servisu e-Licence, građanu su kazali da mu najviše pristupaju zbog posla, njih 47,6 odsto, informacija 26,3 odsto i licence 15,5 odsto“, rekla je Mićanović.

Govoreći o razlozima pristupanja servisu eParticipacija, Mićanović je kazala da je istraživanje pokazalo da mu svega 21,3 odsto građana pristupa zbog javne rasprave, a najviše zbog nekih drugih razloga.

„Ovaj podatak je zabrinjavajući s aspekta građanske participacije u procesima donošenja odluka i akata za naše društvo“, dodala je Mićanović.

Kazala je da kao razloge pristupanju servisu eKatastar građani navode kao razlog u 83,8 odsto izvode, a 16,2 odsto informacije.

„Željeli smo da ispitamo da li građani znaju da postoji usluga izdavanja elektronske lične karte, kao i da li su je koristili. Istraživanje je pokazalo da je je 37,6 odsto građana koristilo ovu uslugu, 47,3 odsto je nije koristilo, dok 14,4 odsto nije je koristilo, ali jeste neko iz porodice ili njihove bliže okoline“, rekla je Mićanović.

Na pitanje da li je procedura za prijavu i izdavanje elektronske lične karte jednostavna, kako je dodača, 67,1 odsto je kazalo da je veoma jednostavna, 23,2 odsto da nije složena, ali da nije ni jednostavna, a gotovo deset odsto smatra da je složena.

„Građane smo pitali i na koji način su aktivirali ličnu kartu koju su dobili putem e servisa, najveći broj ih je aktivirao preko zdravstvene knjižice, njih 24,7 odsto, preko pin/koda 12,7 odsto i preko fonda 11,2 odsto”, rekla je Mićanović.

Na pitanje da li su znali da se elektronska lična karta može koristiti kao zdravstvena knjižica, više od polovine građana, 56,7 odsto je kazalo da zna, 21,7 odsto da ne zna, 6,8 je kazalo da je na taj način aktiviralo elektronsku ličnu kartu, a 3,4 odsto da je zbog toga aktiviralo elektronsku ličnu kartu.

„Građane smo pitali i da li su u poslednjoj godini vadili pasoš, njih 83,8 odsto je kazalo da jesu, 15,8 odsto da nisu. Dodano nas je zanimalo u kojoj mjeri su zadovoljni uslugom Ministarstva unutrašnjih poslova koje je nadležno za izdavanje pasoša, 56,9 odsto je kazalo da je zadovoljno, 22,9 odsto da je veoma zadovoljno, 19,1 odsto da je nezadovoljno”, navela je Mićanović.

Građani su odgovarali i ukoliko su mijenjali adresu, da li su to radili elektronski, putem korišćenja nove lične karte ili na šalteru, a njih 92,4 odsto je to uradilo na šalteru, a 7,6 odsto putem elektronske lične karte.

„Na pitanje u kojoj mjeri su zadovoljni uslugom Ministarstva unutrašnjih poslova koje je nadležno za promjenu adrese, 74,6 odsto je kazalo da je uglavnom zadovoljno, 16,8 odsto da je nezadovoljno, 6,5 odsto da je veoma zadovoljno, a 2,2 odsto da je veoma nezadovoljno”, zaključila je Mićanović.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Zajedno kroz reformu javne uprave”, kojeg CEDEM realizuje uz podršku Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve