Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

CDT: Izvršiti korekciju nejasnih i kontradiktornih odredbi ZIOP

Kako su naveli, Zakon sadrži mnoge diskutabilne i prevaziđene odredbe kao i pravne praznine što otežava njegovo sprovođenje, pa čak i u dijelu kojim se propisuje obavljanje tehničkih stvari

Važeći ZIOP je usvojen davne 1998. godine. Od tada je više puta mijenjan amandmanima, ali i odlukama Ustavnog suda koji je ukidao pojedine njegove odredbe. Te izmjene su sprovođene od strane poslanika najčešće bez detaljne pravno tehničke redakture, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju CDT.

Kako su naveli, Zakon zato danas sadrži mnoge diskutabilne i prevaziđene odredbe kao i pravne praznine što otežava njegovo sprovođenje, pa čak i u dijelu kojim se propisuje obavljanje tehničkih stvari.

“Pored toga, u procesu primjene uočeni su brojni pravni nedostaci brojnih odredbi koje se odnose na izborne procedure, što je izazivalo pravne i praktične probleme. U konsultacijama sa DIK i stručnom i zainteresovanom javnošću neophodno je identifikovati sve ove probleme, i norme korigovati i precizirati tako da jezičko značenje pravnog teksta bude jasno”, ističu u saopštenju.

U toku predstojeće izborne reforme potrebno je nadomjestiti sve nomotehničke nedostatke našeg izbornog zakona i popuniti pravne praznine.

“Naš je predlog da se ne pripremaju izmjene i dopune nego radi novi tekst ZIOP”, zaključuju iz CDT-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve