Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT: Učiniti izbore pristupačnim za osobe s invaliditetom

Iz ove nevladine organizacije smatraju i da je za kršenje ovih odredbi neophodno predvidjeti i adekvatne sankcije kako one ne bi ostale mrtvo slovo na papiru

Neophodne su izborne reforme sa ciljem adekvatnijih odredbi u segmentu pristupačnosti biračkih mjesta, izbornog procesa i materijala, kao i pasivnog biračkog prava, ali i obavezne obuke organa za sprovođenje izbora jer se ispostavilo da su izborne komisije i birački odbori najodgovorniji za diskriminaciju na terenu, odnosno uslove tokom izbornog dana i kršenje samostalnosti i tajnosti glasanja – preporuka je broj 22 od 35 Centra za demokratsku tranziciju za reformu izbornog zakonodavstva.

Iz ove nevladine organizacije smatraju i da je za kršenje ovih odredbi neophodno predvidjeti i adekvatne sankcije kako one ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.

”Po izvještajima Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) prethodne izborne procese karakterisala je nepristupačnost za osobe s invaliditetom (OSI). Prepreke postoje u gotovo svakom segmentu sprovođenja izborne procedure. Tako, na biračkim mjestima postoje prepreke od fizičkog pristupa, preko prepreka u pristupu glasačkoj kabini i kutiji, samostalnosti i tajnosti glasanja, do procedura i materijala (ne)pristupačnog osobama s oštećenjem vida”, navode iz CDT-a u obrazloženju.

Samo odvijanje kampanje, kako ocjenjuju, nije pristupačno u dovoljnoj mjeri za sve kategorije OSI, kako ona u medijima, tako i kampanja na terenu.

– Ovakvo stanje u segmentu aktivnog prava glasa reflektuje se na pasivno biračko pravo, pa je ishod mala zastupljenost osoba s invaliditetom na izbornim listama, pa samim tim i u lokalnim i državnim parlamentima – kazali su iz CDT-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve