Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Canović: Evropa sad ugroziće finansije opština na sjeveru

On je kazao da kao predsjednik Opštine Plav nije imao nijedan sastanak sa resornim ministrima zaduženim za kapitalne projekte koji se direktno tiču lokalnog stanovništva

Odlazeća Vlada potpuno je zanemarila lokalne zajednice i njeno nečinjenje umnogome se odražava na opštine na sjeveru, a neadekvatan odnos pokazala je i prema opštini Plav, kazao je gostujući u emisiji Gradske RTV “Znam da znaš”, funkcioner SD-a i predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović.

“Nijesmo zadovoljni odnosom Vlade prema Plavu. Zbog aktuelne situacije na državnom, lokalni nivo je potpuno zanemaren, pa naredna vlada mora promijeniti pristup prema sjeveru i lokalnim zajednicama”, rekao je Canović.

On je kazao da kao predsjednik Opštine Plav nije imao nijedan sastanak sa resornim ministrima zaduženim za kapitalne projekte koji se direktno tiču lokalnog stanovništva.

“Sastanci su potrebni kako bismo razgovarali o predlogu budžeta, prioritetima građana Plava i šta je to što bi, u najkraćem roku, donijelo benefite lokalnoj zajednici”, dodao je Canović.

Prema njegovim riječima djelovanje aktuelna vlasti osiromašuje Crnu Goru.

“Ne samo da ne dovode nove investitore, već i ovi dosadašnji odlaze. Investitori ne vide perspektivu u državi gdje se, iz dana u dan, mijenja odnos prema njima. Političari daju sebi za pravo da targetiraju određene biznismene i nazivaju ih raznim imenima, a ministar Jakov Milatović je sam priznao da nema novih investicija zbog nestabilne političke situacije”, istakao je Canović.

On je naveo da se za ovu Vladu vežu dominantno loši rezultati kada je riječ o ekonomiji, a sve što je plasirano kao dobar proizvod, pokazalo se kao farsa.

“Program “Evropa sad” da bi bio efikasan, moramo imati radna mjesta kroz koja ćemo povećavati standard građana. Ova Vlada to nije imala u vidu i bavila se političkim – marketing mjerama, a ne konkretnim problemima. Ministar je shvatio da smo u pravu i predložio da, kroz izmjene zakona, poboljšamo određene prihode. One nijesu prošle u parlamentu i sada smo u situaciji da ćemo zavisiti od volje ministra finansija da li će, nekoj opštini sa sjevera, pomoći kroz tekuću budžetsku rezervu”, kazao je
Canović.

Predsjednik Plava smatra da konstatacija ministara da je “Evrope sad” već dala rezultate nonsens, te istakao da smjenom aktuelne Vlade taj program nije ugrožen, već će ono što je Skupština usvojila sprovoditi bilo koja naredna vlada, bila ona tehnička, manjinska ili politička.

On je stava da je aktuelna Vlada dovela do statagnacije kada je u pitanju evropska integracija Crne Gore.

“Evidentno je da je došla voda do poda i da je određena parlamentarna grupacija spremna da povuče jedini ispravan i odgovoran potez – smijeni
vladu koja ne daje rezulate, koja je zarobila društvo i vodi ka stagnaciji puta u EU. Kako je EU glavni spoljnopolitički cilj i ako ne isporučujemo rezultate, onda ova Vlada zaslužuje smjenu”, rekao je Canović.

On je naveo da zbog gubitka fotelja, pojedini ministri organizuju proteste i po svaku cijenu žele da ostanu na pozicijama koje su, kako je dodao, nezasluženo dobili.

“Ministri pozivaju građane da odbrane izbornu volju od 30. avgusta, što je čista manipulacija. Poslanici negoduju zbog učinka ove Vlade, ali nijesu imali hrabrosti da je smijene”, poručio je Canović.

Prema njegovim riječima narativ u kojem akteri parlamentarne većine pokušavaju da privole manjine da budu dio ove vlasti a konstantno čine suprotno, ogolio se u nedavnom govoru ministarke Bratić.

“Njen govor je bio pokazatelj onoga što Vlada radi posljednjih godinu – etnički čisti državnu upravu od predstavnika manjinskih naroda. Nedopustivo je da se javni funkcioner tako ponaša. Podjele nijesu dobre za društvo i opterećuju nas na putu EU”, zaključio je Canović.

On je istakao da smjena Vlade i izbor nove, bez obzira radilo se o manjinskoj, tehničkoj ili političkoj, ne predstavlja izdaju izborne volje, kako pojedinci pokušavaju da predstave.

“U Crnoj Gori je politički sistem predstavničke demokratije i poslanici dobijaju mandat da donose odluke i izaberu Vladu koja odražava politički program sa kojim su na izborima nastupili. Podsjetiću vas da prema zadnjim istrazivanjima oko 80 odsto građana podržava evropske integracije i vjerujem da je to platforma na kojoj treba da se okupe sve partije koje se zalažu za modernu, evropsku, građansku Crnu Goru. Sve uskopartijske interese treba ostavit po strani i ujedinit se oko zajednickog cilja”, zaključio je Canović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve