Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Camaj: Albanci su dali besu za evropski razvoj Crne Gore

Poručuje građanima da, 11. juna budu mudri i glasaju po svojoj savjesti, bez predrasuda i bez ograničenja nacionalnim odrednicama

Albanci su dali besu! Besa se ne daje olako, ona je vrhunaravski postulat najuzvišenijeg moralnog i etičkog koda, neumoljivi regulator međuljudskih odnosa, imperativ koji nema alternativu. A, kada vam besa, taj drevni terminus technicus albanskog običajnog prava, dođe od Albanske alternative i njenih političkih partnera, svjesni ste da se svaka riječ koja se izgovori u kampanji može smatrati istinskim obavezivanjem ovog političkog saveza koje je duboko ukorijenjeno u filozofskoj i političkoj srži albanskog nacionalnog habitusa, kazao je u ime koalicije “Forumi Shqiptar – Albanski forum”, Agron Camaj. 

On ističe da, Besa predstavlja moralni testament Albanca, riječ jača od kamena, čije je kršenje prosto nezamislivo, i kao takva duboko je utkana u albanski nacionalni genetski arhetip od prvih dana, od usmenog predanja preko prvih pisanih spomenika. Srijećemo je u Skadarskim statutima, u rječniku Frang Bardhi-ja, a poštovanje bese je nasljeđe koje se prenosilo s koljena na koljeno, koje je opstalo do današnjih dana, uprkos svim istorijskim poteškoćama, kulturnoj globalizaciji i različitim moralnim izazovima.

“Albanci su opet dali besu! Pandemija nepoznatog virusa, koji je počeo da hara cijelim svijetom, zakucala je početkom marta 2020. godine i na vrata države Crne Gore. U prvim danima je najveći broj inficiranih bio u opštini Tuzi, a političko rukovođstvo je donijelo vrlo tešku odluku: da se cijela opština izoluje i na taj način pokuša spasiti stanovništvo Crne Gore. Motiv iz pozorišne predstave „San o svetom Petru Cetinjskom“ je tog dana postao realnost”, navodi Camaj.

Nik Đeljošaj, predsjednik opštine Tuzi i nosilac liste Albanskog foruma na predstojećim izborima, podsjeća Camaj, tada daje besu da će građani Tuzi učiniti sve da se virus ne proširi, i na taj način djelima pokazati da besa podrazumijeva još i disciplinu, toleranciju i empatiju prema bližnjem. Nekoliko sedmica dobrovoljne samoizolacije građana Tuzi su jedan od pokazatelja snage koju besa ima kod Albanaca, požrtvovanosti i posvećenosti u odbrani ideala koji su povezani s opštim, kolektivnim, a ne pojedinačnim dobrom.

Albanska alternativa, dodaje, najsnažniji politički subjekt albanskog naroda u Crnoj Gori, oko sebe je okupila partnere i okosnica je političkog saveza Albanski forum, koji, pored zaštite i promocije nacionalnog identiteta Albanaca u našoj državi, u srž svoje političke doktrine postavlja interes države Crne Gore.

“Nasuprot onima, koji predizbornim političkim floskulama i suludim, nerealnim i populističkim obećanjima pokušavaju da „namaknu“ koji glas više, Albanski forum je dao – besu! Besu da će, kao aktivni činilac buduće izvršne vlasti, nastaviti da radi u interesu albanske nacionalne zajednice i države Crne Gore. Da će bezrezervno raditi i u interesu svih građana države Crne Gore, ne samo Albanaca. Jer, evropska perspektiva Crne Gore i njen ekonomski prosperitet moraju biti najmanji zajednički imenitelj za sve nosioce dobronamjernih političkih ideja. Ni građanima ni samoj državi Crnoj Gori nikako nije u interesu da još jednom budu žrtve ispraznih predizbornih obećanja svih onih koji su imali cijelu vječnost i sve mogućnosti da takva obećanja ispune u prethodnom periodu, kao ni onih koji državu i lažni patriotizam vide kao svoju busiju iz koje će, još jednom, pokušati da upecaju neki sitni, partikularni interes”, ističe Camaj.

Prema njegovim riječima, Albanski forum je postao brend, brend za koji se vežu samo epiteti pobjeda i uspjeha u rukovođenju, sinonim smo lojalnog i principijelnog partnera, iznad svega koalicija koju nose ljudi sa sjajnom ljudskom i političkom reputacijom, a čija je poruka: zajedništvo i razvoj! Albanski forum je sada toliko prepoznatljiv, da su čak i politički marginalci, koji nesuvislo pomušavaju da se predstave kao naša konkurencija, počeli da kopiraju i plagiraju naše poruke i slogane, što samo dokazuje ispravnost i snagu našeg djelovanja. Zaboravili su samo da iza naših slogana, iza naših ideja stoje Ljudi, a besu koju smo mi dali mogu dati samo – Ljudi!

“Poznata je zdravica vojvode Maša Đurovića, kojom poručuje svom kralju, Nikoli I, da ga Bog sačuva od, između ostalog, i „bese arbanaške“, svjesno mu dajući do znanja da je kod Arbanasa besa – najskuplja riječ”, kazao je Camaj.

Takođe, dodaje, Besa, ili kult date riječi, veže se i za biblijski motiv: „U početku bješe riječ!“. Besa je postojala i prije pojave pisma, i prije ugovora i sporazuma, imanentna je Čovjeku i njegovim viteškim vrlinama. Stoga se Albanski forum, dajući besu, obavezuje da svako svoje obećanje, svako svoje političko strijemljenje podredi dobrobiti svih građana Crne Gore, idejama prozapadne, evropske orijentacije i dobrosusjedskih odnosa, iznad svega – ekonomskom oporavku i blagostanju.

“Ovo nije molba, već apel! Apel da se svaki pojedinac koji će učestvovati u izbornom procesu 11. juna 2023. godine u sebi zapita: kojim putem želim da se moja država kreće u budućnosti? U kakvom okruženju želim da se razvijaju budući naraštaji? Da li želim dati svoje povjerenje ljudima kojima besa, data riječ, nalaže da sva svoja obećanja ispune? Ne morate pripadati albanskom nacionalnom korpusu da biste prepoznali da je Albanski forum jedan od rijetkih političkih subjekata u Crnoj Gori koji od početka vodi dosljednu politiku u interesu države i svih građana koji žive u Crnoj Gori i koji, pored izvanrednih uspjeha koje je postigao, nikada nikoga nije prevario”, naglašava Camaj.

Poručuje građanima da, 11. juna budu mudri i glasaju po svojoj savjesti, bez predrasuda i bez ograničenja nacionalnim odrednicama.

“Mi smo dali besu, a besu ćemo i održati! Besu za evropski razvoj”, zaključuje Camaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
30.05.2023-23:05 23:05

Da li je “davanje bese” po EU standardima i vrednostima, krmanjonci ?

Daktilograf
31.05.2023-00:26 00:26

Gospodski! Pismeno, iznad svega, a albanci se pokazuju boljim cuvarima drzave, i privrzenjji CG nego mi. Da smo slusali djeljsoajeve ideje, drugacija bi se stvari odvijale. Svaka cast