Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Čađenović: Birači nikada ne odlučuju koga će glasati na osnovu samo jednog faktora

Naveo je da anketna istraživanja u suštini nemaju toliko veliki uticaj na odlučivanje građana, te da se kod nas pridaje veliki značaj u te svrhe, što je, kako je ocijenio apsolutno pogrešno

Vuk Čađenović iz agencije DAMAR, komentarišući podatke o izlaznosti kazao je da izlaznost sama po sebi ne može da govori mnogo.

“Nikada ne znamo ko su građani koji su ostali kući, dok ne vidimo distribuciju glasova na osnovu tih procjena”, pojasnio je Čađenović.

Govoreći o uticaju anketnih istraživanja na opredjeljenje birača kazao je da u Crnoj Gori nije rađena nijedna studija o tome.

“Uticaj može da se ogleda u tome da određeni broj građana ostane kod kuće, to su oni koji smatraju da njihov glas ne može da doprinese mnogo, ili recimo može da utiče na povećanu izlaznost kod onih glasača koji vide da je kandidat koga oni podržavaju slabiji od konkurencije”, dodao je on.

Naveo je da anketna istraživanja u suštini nemaju toliko veliki uticaj na odlučivanje građana, te da se kod nas pridaje veliki značaj u te svrhe, što je, kako je ocijenio apsolutno pogrešno.

“Mislim da građani kada donose odliku za koga će da glasaju nikada to ne rade samo na osnovu jednog faktora”, ocijenio je Čađenović.

Govoreći o uticaju medija na formiranje mišljenja građana kazao je da se ne kvantifikovati koliki je taj uticaj.

“Za oko 40 odsto građana su debate koje su predmet predizborne utakmice značajan faktor na osnovu kojih donode odluku. Građani najviše vole da se konsultuju sa članovima porodice”, kazao je Čađenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve