Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Bukilić: Sav državni aparat se upregao da spriječi dijasporu da glasa, ali neće uspjeti

''Sav državni aparat se upregao da uspori ili da djelimično onemogući dolazak dijaspore na ove izbore. Mislim da se to neće desiti jer je dijaspora shvatila ozbiljnost situacije. To se vidi po njenim reakcijama i to se vidi po njenom interesovanju jer smo shvatili da je budućnost Crne Gore ugrožena''

Zamjenik predsjednika Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj Miloš Bukilić, gostujući u jutarnjem programu Televizije7, saopštio je da je crnogorska dijaspora zabrinuta je za budućnost Crne Gore, da je veoma zainteresovana za ove izbore i da neće uspjeti pokušaji državnog aparata da srpriječi naše građane da dođu u Crnu Goru i glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora.

„Dijaspora je jako, jako zabrinuta za budućnost Crne Gore vezano za dešavanja u protekle dvije – dvije i po godine. S tim u vezi je veliko je interesovanje dijaspore da se uključi u drugi krug predsjedničkih izbora da na taj način da svoj doprinos boljitku, budućnosti, ako ne i spašavanju Crne Gore. … Sav državni aparat se upregao da uspori ili da djelimično onemogući dolazak dijaspore na ove izbore. Mislim da se to neće desiti jer je dijaspora shvatila ozbiljnost situacije. To se vidi po njenim reakcijama i to se vidi po njenom interesovanju jer smo shvatili da je budućnost Crne Gore ugrožena“, kazao je sagovornik Televizije7.

On je rekao da se pravo glasa ne može oduzeti te da mnoge zemlje organizuju na izborima da njihovi građani glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

„Nažalost Crna Gora tu mogućnost nema tako da smo prinuđeni da na ovaj način dajemo svoj doprinos u izbornim procesima jer dobar dio nas koji živi van njenih granica ima pravo glasa koje je garantovano svim međunarodnim aktima i domaćim pozitivnim propisima. Smatramo da kao što građani Crne gore koji žive u Crnoj Gori imaju to pravo i obavezu da daju svoj doprinos tako i mi imamo to pravo i tu obavezu“, kazao je Bukilić.

Na pitanje kako se konkretno vlast ponaša prema dijaspori Bukulić je kazao da smatra da se ona „ponaša iracionalno prema samoj državi pa se onda to prenosi i na dijasporu“.

„Dobro znamo šta znaci zaduživati se po 2,5 a šta po 10,5 posto, znamo šta znači zaduživati se za isplaćivanje plata i penzija. To neminovno vodi u bankrot i fijasko finansijskog sistema. Nažalost građani Crne Gore u najvećoj mjeri nijesu svjesni težine situacije i posljedica mjera koje su preduzeli naši takozvani eksperti koji su došli navodno da spašavaju Crnu Goru, a vidimo da đe god mogu da je opstruiraju oni je opstruiraju i zaustavljaju u evropskoj integraciji i na svakom drugom planu. Sve što je naša vlada uradila je da se Crna Gora obesmisli i kao država i na svaki drugi način.

Vidimo od 30. avgusta do današnjeg dana sve mjere koje vlada preduzima posebno ekonomske i finansijske vode propasti Crne Gore. Vidimo da su ugašena neka preduzeća koja su bili brendovi Crne Gore, koji so donosili benefite kako finansijske tako i svake druge. Moj je osjećaj da je to loša namjera. U posljednje dvije god nema nikakvog napretka ka Evropskoj uniji, a EU je širom otvorila vrata da Crna Gora kao lider regiona, nažalost više to nije jer je to mjesto lidera regiona u evropskim integracijama ugroženo, ali je svakako po svim njihovim najavama EU više nego raspoložena da Crna Gora u najskorije vrijeme bude u EU, ali čini mi se da smo od 30. avgusta mi najveći neprijatelji samima sebi“, kazao je Bukilić.

Odbacio je tvrdnje predstavnika Uprave za dijasporu da su naši građani u inostranstvu uznemireni jer neko pokušava da manipuliše njima.

„Vidjeli smo u zadnjem nastupu da v.d. direktor Uprave za dijasporu pokušava da manipuliše crnogorskom dijasporom i saopštava da smo  mi uznemireni jer neko pokušava da manipuliše našim biračkim pravom. Tačno je da smo mi uznemirani, to nije sporno. Ali se ne slažem s tim da smo uznemireni iz razloga koje je on naveo. Jasno nam je da Crna Gora ide u dužničko ropstvo i u nestanak ako se ne spriječi to na predsjedničkim izborima i kasnije na parlamentarnim“, kazao je Bukulić.

Zamjenik predsjednika Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj je opovrgao tvrdnje pojedinih medija da naša dijaspora dobija novac da bi glasala.

„U posljednjih nekoliko dana su se pokrenuli u nekim medijima neki spinovi da dobijamo po 500 eura. Crnogorska dijaspora je svoj patriotizam u nekoliko navrata pokazala i uvijek će ga pokazivati i ovo je sad prilika da ga očigledno pokazuje. Ali neko ko je osvjedočeni neprijatelj Crne Gore pokušava da nas onesposobi, da nas spriječi da dođemo i damo svoj doprinos razvoju i budućnosti Crne Gore. Mi jasno vidimo kud vodi ova situacija. Živimo u razvijenim zemljama, znamo kako finansijski tokovi teku i znamo kuda ovo vodi. Nije normalno da neko iz kredita povećava plate daje dječije dodatke.  Pozivam narod Crne Gore da još jednom razmisli da li je ovo što se radi u Crnoj Gori realna priča ili demagogija i populizam nekih moćnika u Crnoj Gori“, kazao je zamjenik predsjednika Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj Miloš Bukilić u jutarnjem programu TV7.

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve