Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Budite dio CDT-ovog posmatranja izbora

CDT poziva građane da se direktno uključe i budu dio njihove izborne YouTube zajednice

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u nedelju sprovodi građansko posmatranje izbora.

Parlamentarne izbore, kako je saopštila ta nevladina organizacija, prate akreditovani posmatrači i posmatračice koji su na osnovu reprezentativnog uzorka raspoređeni na biračkim mjestima u svakoj opštini. Takođe, na terenu će biti i CDT-ovi mobilni timovi koji će obilaziti biračka mjesta na kojima nemamo posmatrače.

“CDT će tokom izbornog dana dijeliti informacije o odzivu birača, kršenjima procedure, eventualnim tenzijama i problemima, a nakon zatvaranja biračkih mjesta će biti uživo dostupne projekcije izbornog rezultata. CDT će devet puta u toku dana objavljivati informacije o odzivu birača – u 8:10h, 9:10h, 11:10h, 12:10h, 13:10h, 15:10h, 18:10h, 19:10h i 20:10h”, naveli su.

Građane/ke će informisati i o drugim zanimljivim aspektima izbora – kakvo je stanje na polju dezinformacija i ko plasira neistine tokom izbornog dana, da li je bilo stranih uplitanja u ovaj izborni proces, koje su ga pravne nedoumice obilježile, te kakva je naša evropska perspektiva nakon parlamentarnih izbora.

“Sve ove informacije – tokom čitavog izbornog dana i večeri možete pratiti na YouTube kanalu CDT CrnaGora, kao i na na portalima www.cdtmn.org i www.raskrinkavanje.me i na našim nalozima na društvenim mrežama”, poručuju iz CDT-a.

Iz CDT-a navode da kao i tokom prethodnih izbornih ciklusa, građani/ke mogu doprinijeti tako što će im pisati i obavještavati ih o dešavanjima, utiscima sa biračkih mjesta, eventualnim kršenjima, pritiscima ili, kako kažu, “bilo kakvom neprimjerenom odnosu prema vama – mi ćemo preko naših koordinatora i posmatrača na biračkim mjestima te tvrdnje provjeriti i obavijestiti nadležne državne organe”.

CDT poziva građane da se direktno uključe i budu dio njihove izborne YouTube zajednice.

“Građani će tokom čitavog dana moći da postavljaju pitanja o svemu što ih vas zanima o izborima – nedoumicama vezanim za izborni proces i samu proceduru glasanja – a CDT će organizovati posebne Q&A sesije i uživo odgovarati na pitanja. Građanke i građani, budite informisani i glasajte slobodno”, poručuju iz te NVO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve