Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Bratić u Srbiji: Bez obzira na razne okolnosti, veze između Srbije i CG ostaju bratske

''Zajedno započeti i implementirati nove ideje''

Tokom drugog dana zvanične posjete Srbiji, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, sastala se sa Majom Gojković, drugim potpredsjednikom i ministarkom kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije. Ovom prilikom su razmotrena pitanja vezana za mogućnost unapređenja saradnje kroz aktivnosti ustanova kulture, kao i kroz konkretne projekte od obostranog interesa na bilateralnom i regionalnom planu, saopšteno je iz MInistarstva prosvjete, nuke, kulture i sporta.

Ministarka Gojković je, kako su naveli, delegaciji Crne Gore poželjela dobrodošlicu uz poruku da ovaj sastanak treba da bude samo početak dobre saradnje.

„Bez obzira na razne okolnosti, veze između Srbije i Crne Gore ostaju bratske, i narod obije zemlje nikad nije prestao da njeguje te odnose“, kazala je, uz zahvalnost na dobrodošlici, Bratić, istovremeno poručujući da je kulturne veze i tradicionalne odnose nemoguće raskinuti.

„Mi ćemo se truditi da radimo, uz poštovanje različitosti i svih građana, na prepoznavanju istaknutih djelatnika u oblasti kulture, bez diskriminacije, koja je dosad, u Crnoj Gori, bila na snazi“, kazala je Bratić.

Na sastanku je bilo govora i o mogućem organizovanju zajedničke izložbe Petra Lubarde, istaknutog umjetnika čiji rad je jedna od veza između dvije države, te o projektima osnaživanja oblasti zaštite kulturnih dobara kroz konzervaciju i restauraciju.

„Srbija poštuje suverenitet Crne Gore, želi dobru i otvorenu saradnju sa Crnom Gorom na svim nivoima vlasti, kako bi se započeli novi projekti u različitim oblastima“, poručila je Gojković govoreći i o, ranije započetim, projektima iz sfere kulture čija dinamika je usporena zbog pandemije koronavirusa, a koje treba ponovo pokrenuti.

Nakon sastanka sa Majom Gojković, crnogorska delegacija na čelu sa ministarkom Bratić, obilazi i Legat „Atelje Petra Lubarde“, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Buendija
14.05.2021-13:16 13:16

Dabogda se ne vraćala.