Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović: Male poljoprivrednike moramo ojačati da kvalitetom i količinom hrane servisiraju turizam

On naglašava da je veliki problem malih poljoprivrednika komplikovana procedura za apliciranje za sredstva iz IPARD programa

Crna Gora mora zasnovati svoj ekonomski razvoj na elementima održivosti i povezanosti sa prirodom, a jedan od ključnih pravaca je proizvodnja organske hrane koja će se plasirati direktno našim turistima, odnosno ugostiteljskim i objektima i hotelijerima, kaže poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Bogdan Božović.

“Crnogorski turizam može ostvariti svoj puni potencijal i doprinos ekonomskom rastu onda kada se poveže sa proizvodnjom hrane, prije svega organske, koja širom planete postaje sve traženija. Turisti više ne žele samo smještaj i plažu, već doživljaj destinacije, domaću hranu, običaje, susrete sa lokalnim stanovništvom, i to im moramo omogućiti. Zato je neophodno najsnažnije podržati male poljoprivrednike, seoska domaćinstva na sjeveru Crne Gore, ali i ona u primorskom zaleđu”, kaže Božović.

Naglašava da se mali poljoprivrednici, ratari i stočari, i seoska gazdinstva, moraju osnažiti kako bi sve brojnijim turistima, kvalitetom i količinom, isporučili domaće proizvode.

“SNP će u sledećem sazivu parlamenta i izvršne vlasti insistirati na snažnim mjerama podrške poljoprivredi, sa akcentom na osnaživanju malih poljoprivrednika. Država im mora garantovati cijenu i otkup proizvoda, mora zaštiti njihove proizvode i naći način da se izbori sa uvozničkim lobijima. Insisitiraćemo i na povećanju staračkih naknada, kako bi i poljopirvrednici imali sigurnu i dostojanstvenu starost”, kaže Božović.

On naglašava da je veliki problem malih poljoprivrednika komplikovana procedura za apliciranje za sredstva iz IPARD programa.

“Otvorićemo regionalne kancelarije za pomoć i podršku za apliciranje za bespovratna sredstva, što je interes svih jer bi se na taj način povećao i obim povučenih sredstava. Svako crnogorsko selo u narednom mandatu mora dobiti put i vodu, to je elementarno za ostanak ljudi na imanjima, ali i povratak onih koji to priželjkuju”, kaže Božović.

Podsjeća da je Ministarstvo poljoprivrede na čijem čelu je predsjednim SNP-a i nosilac liste na predstojećim izborima, obezbijedilo najveći poljoprivredni budžet u istoriji od 66 miliona eura.

“Kada tome dodamo sredstva iz IPARD programa dobijemo cifru od preko 80 miliona eura. Samo u tekućoj godini je nabavljeno više poljoprivrednih mašina nego za proteklih nekoliko godina zajedno”, kaže Božović.

Poljoprivreda, smatra on, mora postati jedna od strateških grana razvoja crnogorske privrede.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve