Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Zalažem se za obaveznu hemijsku kastraciju za pedofile i silovatelje

Smatra da taj postupak treba da bude obavezan jer, kako ističe, na prestupnike ne ostavlja trajne posljedice.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak za Dnevne kazala je da neće odustati od predloga, makar ga i samostalno inicirala, da Krivični zakonik propiše hemijsku kastraciju za pedofile povratnike i višestruke silovatelje.

Smatra da taj postupak treba da bude obavezan jer, kako ističe, na prestupnike ne ostavlja trajne posljedice.

“Sjednica Ženskog kluba zakazana je za petak, a očekujem da će predlog biti usvojen i stavljen u proceduru”, rekla je potpredsjednica Skupštine, dodavši da kada je predlog iznijela na Odboru za politički sistem, vidjela je da su pojedini ljekari spremni da ga podrže.

Objašnjava da je to rješenje koje postoji u naprednim zemljama – Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Francuskoj, a u okruženju u Sjevernoj Makedoniji.

“Istraživački centar Skupštine analizira okruženje i pravi detaljnu studiju na temu hemijske kastracije. Naše kazne su bile blage i imamo višestruke povratnike. Ukoliko se uvede ovakva kaznena mjera, budući prestupnici biće destimulisani, a ujedno će pomoći ljudima koji imaju zdravstveni poremećaj. U nekim zemljama, hemijska kastracija je dobrovoljna. Mnogi se sami odluče na taj postupak, uz konsultaciju s ljekarima”, objašnjava Bošnjak.

Dileme

Potpredsjednica Skupštine objašnjava da postoje dileme da li hemijska kastracija treba da bude obavezna.

“Ima mišljenja da se time krše ljudska prava i integritet nečijeg tijela. S druge strane, prestupnici žrtvama ruše fizički i mentalni integritet. Ne bih kršila standard po pitanju ljudskih prava, ali je pitanje čije je pravo preče. Ovdje se radi i o djeci čiji se životi tim činom u startu uništavaju. Uvijek sam na strani žrtve. U Crnoj Gori, u posljednje vrijeme, pravosudni sistem je nevjerovatan. Izglasavaju se blagi zakoni i kroz postupanje lica u pravosudnom sistemu policije i represivnom aparatu, uvijek se stane na stranu počinilaca, a ne žrtava”, kaže Bošnjak.

Na pitanje da li očekuje da će amandman biti usvojen u parlamentu, Bošnjak misli da hoće jer, kako ističe, to su krivična djela oko kojih neće biti dilema.

Poslanik Demokratske partije socijalista Halil Duković kaže za Dnevne da nije siguran da bi podržao predlog o hemijskoj kastraciji prestupnika.

“Predlog nije u potpunosti u skladu s humanim djelom, a nijesam upoznat ni koliko je medicinski opravdan. S obzirom na to da smo zemlja koja je kandidat za članicu Evropske unije, moramo se upoznati da li ta praksa postoji u nekom evropskom zakonodavstvu. U tom slučaju, i naše zakonodavstvo bi se moralo prilagoditi tim propisima”, poručuje Duković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
02.11.2021-10:22 10:22

Siusaj ti Bosnjak,licno mislim da ce te u “tvom naumu”podrzati familija Branka Radulovica,no sto ces ti jadna nebila,koja je “muka”na Branku.