Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak i Popa najavile formiranje Ženskog kluba u Skupštini

Potpredsjednica Skupštine  Branka Bošnjak sastala se danas sa ambasadorkom Evropske unije  Oanom  Kristinom Popa kako bi razgovarale o jačanju uloge žene u društvu i promociju rodne ravnopravnosti, saopšteno je iz Skupštine.

Bošnjak je ambasadorki Evropske unije Oani Kristini Popi predstavila prijedlog o formiranju ženskog kluba sačinjenog od poslanica sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore. Ona je ambasadorki predočila teme kojim bi se novoformirani ženski klub bavio, među kojima su zastupljenost žena na mjestima odlučivanja, formiranje alimentacionog fonda, borba protiv rodno izazvanog nasilja, ekonomsko osnaživanje žena, humanitarne akcije pomoći ugroženim ženama, itd.

Potpredsjednica je upoznala ambasadorku i sa Odlukom o obrazovanju Odbora za promjenu izbornog zakonodavstva i mogućnost da se kroz ovaj Odbor dođe do najboljeg zakonskog rješenja kojim će se povećati broj žena na izbornim listama, a samim tim i na mjestima odlučivanja.

Ona se osvrnula i na ideju otvaranja socijalnih prodavnica po uzoru na vodeće evropske zemlje, koje bi pored jeftinih prehrambenih namirnica imali i proizvode za higijenu, gdje bi cijene bile ispod diskontnih cijena kako bi kućni budžet socijalno ugroženim osobama bio znatno olakšan.

Bošnjak je, takođe, predočila preijdlog za usvajanje deklaracije o viškovima hrane, kako bi se i Crna Gora izborila sa problemom bacanja viškova hrane i istu iskoristili za socijalno ugrožene slučajeve koje žive ispod granice siromaštva.

Ambasadorka Oana Kristina Popa je izrazila podršku iniciativama koje teže većoj afirmaciji žena u politici i većoj angažovanosti društva u pitanjima rodne ravnopravnosti.

Ona je takođe istakla važnost saradnje sa Evropskim parlamentom i parlamentima zemalja članica kako bi na što kvalitetniji način implementirali sva iskustva zemalja članica EU. Takođe je napomenula da EU ima nultu toleranciju na fizičko i verbalno nasilje nad ženama i ukazala na potrebu snažnijeg institucionalnog i ukupnog društvenog odgovora na sve slučajeve mizogenih napada na žene.

Ambasadorka je upoznala Bošnjak sa međunarodnim projektom, He for She, koji je pokrenula Finska i sugerisala da Skupština razmotri mogućnost da se i Crna Gora priključi tom projektu.

Sagovornice su se usaglasile da rad Ženske političke mreže treba da se nastavi i to u koordinaciji sa Ženskim klubom, koji će biti sastavljen od svih poslanica u Skupštini Crne Gore, ne samo na polju većeg uključivanja žena u političke procese, već i u cilju ekonomskog osnaživanja i prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
03.02.2021-13:47 13:47

Kada će ova Popa kući. Vrijeme joj je, nepoželjna je u Crnu Goru!