Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Borelj o zemljama Zapadnog Balkana: Insistiramo na daljem usklađivanju spoljne politike sa EU

''Imamo odvojeni sastanak sa ministrima sa zapadnog Balkana kako bi pokazali koliko nam je važan region i kako bi razgovarali o nedavnim prijedlozima Evropske komisije za proširenje i insistirali na potrebi za daljim usklađivanjem spoljne politike''

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbijednost Žozep Borelj izjavio je da neke države Zapadnog Balkana koje pretenduju na članstvo u EU nemaju sjajne rezultate kada se radi o spoljnoj i bezbjednosnoj politici Unije, kao i sankcijama prema Rusiji.

– Imamo odvojeni sastanak sa ministrima sa zapadnog Balkana kako bi pokazali koliko nam je važan region i kako bi razgovarali o nedavnim prijedlozima Evropske komisije za proširenje i insistirali na potrebi za daljim usklađivanjem spoljne politike. Neke države namaju baš sjajne rezultate kada je u pitanju usklađivanje sa našom spoljnom i bezbjednosnom politikom i sankcijama – rekao je Borelj, prenosi N1.

Podsjetimo, sastanak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana biće održan u Briselu, a teme sastanka će biti zajednički bezbjednosni izazovi, saradnja po pitanju spoljne i bezbjednosne politike i učešće na predstojećim događajima na visokom nivou.

Sastankom će predsjedavati Borelj, a učestvuju ministri zemalja EU i šefovi diplomatije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

– Evropska unija računa na buduće članice kada je riječ o ujedinjenom odgovoru na trenutne geopolitičke izazove kroz solidarnost i blisku saradnju – navela je evropska služba za spoljne na društvenoj mreži Iks (X).

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da Zapadni Balkan ne smije biti ostavljen “po strani”.

Ona je ocijenila da je to “geostrateška neophodnost”.

– Imamo dobru priliku da do 2030. EU bude interno spremna i da države koje pregovaraju da postanu članice sebe dobro pripreme – rekla je Fajon.

Njemačka ministarka spoljih poslova Analena Berbok izjavila je da ne smije biti “sivih zona” za mir i bezbjednost u Evropi.

– Na berlinskoj konferenciji jasno smo ukazali da je proširenje ne samo geopolitičko pitanje, nego da osnažuje Evropsku uniju – rekla je ona.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve