Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović pisao Dukaju: Skupština opštine Plužine bila dužna da izbor predsjednika Opštine izvrši najkasnije do 25. jula

Demokrate podsjećaju da otvorenim pismima od 07. i 12. jula 2022. godine, Bogdanović je, između ostalog, ukazao na ''neophodnost da to Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, u hitnom postupku, preduzme mjere na uspostavljanju zakonitog vršenja izvršne vlasti u opštini Plužine''

Predsjednik Kluba Demokrate – Demos „Mir je naša nacija“, Boris Bogdanović obratio se treći po redu otvorenim pismom ministru javne uprave Marašu Dukaju. Bogdanović je istakao da je “Skupština opštine Plužine bila dužna da, nakon što je Mijušku Bajagiću dana 25. juna 2022. godine prestao mandat predsjednika Opštine, izbor predsjednika Opštine izvrši najkasnije do 25. jula 2022. godine, što nije uradila”.

Demokrate podsjećaju da otvorenim pismima od 07. i 12. jula 2022. godine, Bogdanović je, između ostalog, ukazao na “neophodnost da to Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, u hitnom postupku, preduzme mjere na uspostavljanju zakonitog vršenja izvršne vlasti u opštini Plužine”.

„Ovo s razloga, što je saglasno Zakonom o lokalnoj samoupravi, dana 25.06.2022. godine, kao dana isteka vremena na koje je izabran, Mijušku Bajagiću prestao mandat predsjednika Opštine Plužine. Od tog datuma, u opštini Plužine ne postoji nosilac izvršne vlasti, jer u toj opštini nije vršen izbor potpredsjednika Opštine, koji bi u skladu sa Zakonom, do izbora novog predsjednika Opštine vršio funkciju predsjednika“, istakao je Bogdanović.

Ukazao je i na “skandaloznu činjenicu” da je u međuvremenu, nakon prestanka mandata, Mijuško Bajagić nastavio da obavlja funkciju predsjednika Opštine Plužine, javno tvrdeći da ostaje predsjednik Opštine dok ga Skupština ne razriješi.

“Sve su to razlozi koji su obavezivali to Ministarstvo na vršenje nadzora i preduzimanje mjera čijom primjenom bi se obezbijedilo da se vršenje funkcije predsjednika Opštine Plužine obavlja na zakonit način i od strane ovlašćenog lica“, naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, u odgovoru ministra Javne uprave se ukazuje Klubu poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi skupština bira predsjednika opštine, i da je tim Zakonom propisano da će se u slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

„Međutim, krajnje neophodne mjere i nadzor nad zakonitošću rada organa lokalne samouprave opštine Plužine, od strane tog Ministarstva u potpunosti su izostale“, konstatuje Bogdanović.

Dodatno ističe da su posledice “takvog nečinjenja” Dukaja sledeće:

“Dana 21.07.2022. godine, nakon sedam mjeseci, održana je redovna sjednica Skupštine opštine Plužine. I pored ukazivanja predstavnika opozicije, da opštinom još uvijek rukovodi Mijuško Bajagić koji je dana 04.02.2022. godine stekao uslov za starosnu penziju, i kome je takođe sa danom 25.06.2022. godine prestao mandat predsjednika opštine, zloupotrebom ovlašćenja predsjednika Skupštine opštine Petra Mitrića i aktuelne odborničke većine, na navedenoj sjednici Skupštine nije vršen izbor predsjednika Opštine Plužine.”

Članom 66 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je, navodi Bogdanović da “kad predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim Zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština”.

“U slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata. Ako se predsjednik opštine ne izabere u roku iz stava 2 ovog člana, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, skupština donosi odluku o skraćenju mandata skupštine”, citirao je poslanik Demokrata.

Saglasno, gore citiranim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Bogdanović je naglasio da je „Skupština opštine Plužine bila dužna da, nakon što je Mijušku Bajagiću dana 25. juna 2022. godine prestao mandat predsjednika Opštine, izbor predsjednika Opštine izvrši najkasnije do 25. jula 2022. godine, što nije uradila“.

„Imajući u vidu naznačeno, očekujemo da to Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, bez odlaganja preduzme mjere i radnje po pitanju primjene imperativne odredbe člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi“, zaključio je Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve