Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

DF i Demokrate tvrde da samo Bulajić može zakazati sjednicu; Brajović: Sada postoji nova većina

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić jedina je osoba koja može tokom redovnog zasjedanja zakazati plenarnu sjednicu, ocijenio je šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić jedina je osoba koja može tokom redovnog zasjedanja zakazati plenarnu sjednicu, ocijenio je šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović.

Dodao je da je Bulajić danas sazvao sjednicu Kolegijuma predsjednika parlamenta na inicijativu poslaničkog kluba Demokratskog fronta koje je interesovalo da li potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović može zakazati sjednicu ako to ne učini trenutni predsjedavajući.

Bogdanović je naveo da su se na sjednici čuli oprečni stavovi.

Podsjetio je da je predsjedavajući Bulajić što je konstatovano na sjednici Skupštine.

– Jedino lice koje može tokom redovnog zasijedanja zakazati sjednicu je vršilac dužnosti predsjednika Skupštine, u ovom slučaju predsjedavajući Bulajić – naveo je Bogdanović.

On je pitao opoziciju i dio većine koji član Ustava i Poslovnika se krši ukoliko se sad sjednica ne zakaže, ali, kako kaže, niko nije znao, odnosno nije imao odgovor.

Prema njegovim riječima, zakazivanje sjednice mimo Bulajića predstavljalo bi politički državni udar i pravnu anarhiju.

– Kao ozbiljan politički subjekat imaćemo ozbiljan politički odgovor ako neko drugi zakaže sjednicu – naveo je Bogdanović.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović je kazao da nijesu postigli nikakav dogovor na sastanku, već da su svi ostali na početnim pozicijama.

-Treba definisati stvari da ne postoji više većina koja je postojala do obaranja vlade. Sada postoji većina koja je tražila zakazivanje sjednice i to će biti uočljivije kada mandatar Dritan Abazović najavi da je spreman da sastavi vladu- rekao je Brajović.

Radunović: Ibrahimović nije htio da kaže da li će zakazati sjednicu

Šef Kluba poslanika Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je tražio danas hitnu sjednicu u ime DF zbog toga što je juče Abazović dobio mandat, a potom, kako je rekao, u sinoćnoj emisiji najavio ustavni puč, tako što je rekao da bi Ibrahimović mogao zakazati sjednicu.

-Tražili smo sjednicu da bi čuli od Ibrahimovića da li je spreman da to učini kako bi i mi bili spremni da reagujemo. Siguran je poslije današnjeg sastanka da se krenulo u realizaciju tog plana. Žao mi je što se već na prvom koraku na formiranju vlade u prvom dodiru sa DPS-om prihvata način njihovog funkcionisanja i kreće u kršenje ustavno pravnog poretka Crne Gore- naveo je Radunović.

Ocijenio je da URA prihvata dobrobiti koje im nudi DPS, a kaže da to neće moći tako i da će se suočiti sa odgovorom DF-a.

Nije htio da kaže kakav će biti odgovor ali je rekao da će biti u skladu sa ustavom i zakonom.

-Davanje mandata Abazoviću jasna je namjera predsjednika države Mila Đukanovića da eliminiše uticaj DF na vladu- kazao je Radunović.

Na pitanje kakav odgovor su dobili od Ibrahimovića kaže da im je kazao kako je uvrijeđen što su ga to pitali i da je to stvar političke odluke, zbog čega je Radunoviću, dodao je, bilo jasno kojim putem je krenuo.

Bošnjak: Ne bih se usudila da zakažem sjednicu

Potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak (PzP) kazala je da je zbog delikatne situacije apelovala na jedinstvo i da se nađe kompromis, ali da nije uspjela.

-Poslovnik i Ustav propisuju da samo predsjedavajući može da zakaže sjednicu Skupštine- navela je Bošnjak.

Govoreći o spekulacijama da bi ona ili Ibrahimović mogli da zakažu sjednicu kazala je da postoji rupa u pravnom aktu koja to nije definisala, ali da ona nikad to sebi ne bi dozvolila.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
04.03.2022-15:34 15:34

Opljackali ste Crnu Goru i uveli u diktaturu Demokrata i DF politickih razbojnika. Pokusate li da svoju lopovsku diktaturu, neprijateljsku Crnogorskim gradjanima i Crnoj Gori, dajete Crnogorskom narodu pravo da svim adekvatnim sredstvima odbrane svoju drzavu i slobodu. Smrt demokratskom fasihzmu, Sloboda Crnogorskim narodima.