Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Blažić: Na sceni je klasičan politikanski rijaliti

Smatra da je problem u Crnoj Gori tumačenje prava. Pravo je, smatra, ozbiljna nauka koja je banalizovana od strane vršilaca vlasti i pretvorena u slugu ostvarivanja partijskih ciljeva

Formiranje nove Vlade trebalo bi da bude apsolutni prioritet za onoga ko razmišlja racionalno i ispravno, ocijenio je dekan fakulteta za državne u evropske studije Đorđije Blažić gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Na sceni je, kako je kazao, klasičan politikanski rijaliti.

“Prioritet svake vlade su politički kompromisi i raspodjela feuda, pa se proces formiranja Vlade odvija svaki put na manje – više sličan način. Političke partije trguju interesima građana što nije ništa novo, već uobičajeno”, kazao je Blažić.

Ističe da je od formiranja Vlade Zdravka Krivokapića upozoravao da je to rizičan potez i da takva Vlada neće potrajati. Sada se, kako kaže, ponavlja ista stvar.

“Od osnivanja Vlade Zdravka Krivokapića Crna Gora je u institucionalnom kolapsu. Vlada ne može biti sastavljena, a da se pritom ne promijeni organizacija državne uprave. Mi koji se bavimo upravom pitamo se na osnovu čega će se formirati 18 resora. Oni nemaju predstave kako se formira Vlada”, kazao je Blažić.

Napominje da već decenijama nemamo Zakon o Skupštini Crne Gore, Zakon o Vladi, kao ni Zakon o organizaciji državne uprave.

“U ovoj zemlji, ne državi – jer ovo nije država – mi nemamo elementarne pretpostavke da se bavimo državom. Postojanje Zakona o Skupštini I Zakona o Vladi je uslov svih uslova. Da ih imamo, ne bi se se ovo dešavalo. Dvije institucije u crnoj Gori, Parlament I Vlada, nisu pod zakonodavnom kontrolom. Oni su samoregulatorna tijela, sami uređuju način na koji funkcionišu. Vlada sebe uređuje Uredbom, a Skupština poslovnikom. Poslovnik je unutrašnji akt i nema dejstvo ni na koga drugoga osim na ljude u parlamentu”, navodi Blažić.

Smatra da je problem u Crnoj Gori tumačenje prava. Pravo je, smatra, ozbiljna nauka koja je banalizovana od strane vršilaca vlasti i pretvorena u slugu ostvarivanja partijskih ciljeva.

“To je danas funkcija crnogorskog prava. Mi smo eksperti da izigramo I zloupotrijebimo pravne norme. Ustav uređuje samo nekoliko stvari vezanih za skupštinu – početak I kraj proljećnog I jesenjeg zasijedanja i izbor organa. Tu se sad postavlja pitanje zašto Crna Gora nema Zakon o skupštini. Sve zemlje u regionu ga imaju. Istinski je neprihvatljivo da postoji organ vlasti koji nije pod zakonodavnom kontrolom. Znate šta je to? To je anarhija”, smatra Blažić.

Komentarišuću to što je predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić saopštio je da neće zakazati sjednicu Skupštine, Blažić kaže da u normalnom svijetu ne postoji praksa da funkcioner odbija da sprovodi i primjenjuje zakone.

“Kada visoki državni funkcioner kaže da neće da izvršava zakone, to je kraj priče. Hoće li se tužilaštvo baviti zloupotrebom službenog položaja? Koalicioni partneri u vlasti ne kažu da će podnijeti krivičnu prijavu zbog toga što vd predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić zloupotrebljava funkciju. Oni najavljuju krivičnu prijavu protiv drugog potpredsjednika Ervina Ibrahimovića ako on zakaže sjednicu. To su budalaštine”, kaže Blažić.

Naglašava da Parlament ne smije biti u situaciji da nema predsjedavajućeg. Smatra da je nakon razrješenja predsjednika parlamenta Alekse Bečića na istoj sjednici trebalo pokrenuti pitanje izbora vd. predsjednika.

“Kako poslovnik propisuje. Ako ne na toj sjednici, onda na prvoj sledećoj. Ali ta prva sledeća je urgentna sjednica, a nje takođe nema .Poslanici su sami sebe doveli u ovaj položaj. Nijesu to pokrenuli. I sada smo u situaciji da pričamo o tome može li neko, kao predsjedavajući, da kaže da neće zakazati sjednicu. O tako neozbiljnim stvarima ne možemo ozbiljno da pričamo”, kazao je Blažić.

Komentarišući navode bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da ga je bivše rukovodstvo ANB-a izdalo i da su podaci iz njegovog kabineta curili direktno u Srbiju, kao i tvrdnju bivšeg premijera Duška Markovića da nije imao nadležnost da kontroliše operativni rad Agencije, Blažić kaže da ANB uvijek mora da ima kontakte sa ključnim državnim funkcionerima i da ih obavještava.

“Govorim šta bi trebalo po zakonu. To je jedna priča, a potpuno je druga priča u Crnoj Gori – šta se radi iza, ispod I mimo zakona. Je li ANB radio taj dio posla I obavještavao organe, koji su na izvjestan način dužni da prate rad ANB-a, to je posebna priča. Duško Marković nije, kao premijer, imao ovlašćenja kada je riječ o operativnom radu ANB-a , ali ovdje se ne radi o ovlašćenjima koje premijer treba da ima, već o obavezi”, zaključuje Blažić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve