Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bilčik: Tenzije u političkom establišmentu prelivaju se na podjele u društvu

''Funkcionalan parlament je ključ za napredak Crne Gore i to je nešto što smo uvijek naglašavali – da smo protiv bojkota parlamenta'', kazao je Bilčik

Predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u Vladimir Bilčik ocijenio je da su izbori 30. avgusta i mirna tranzicija vlasti koja je uslijedila pokazali političku zrelost, ali takođe su, kaže svi imali i visoka očekivanja.

“Da će se podjele i razlike staviti po strani u cilju ispunjavanja evropske agende. Sada će biti potrebna ista politička zrelost da bi se postigao konsenzus o EU reformama. I to je imperativ da bi se postigle reforme u ključnim oblastima kao što su izborne reforme i reforme u pravosuđu. Nažalost bojkot parlamenta i opozicije i vlasti u različitim periodima prošle godine doveli su do kašnjenja”, kazao je on na sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

“Funkcionalan parlament je ključ za napredak Crne Gore i to je nešto što smo uvijek naglašavali – da smo protiv bojkota parlamenta”, kazao je Bilčik.

Bilčik je kazao da su unutarpolitičke podjele još gore od posljednjeg sastanka POSP-a u junu ove godine.

“Primijetili smo tenzije na gotovo svim nivoima političkog establišmenta- između vlasti i opozicije, unutar same većine, između zakonodavne i izvršne vlasti i između predsjednika države i vladajuće većine. Ova duboka polarizacija kulminirala je sa dva događaja. Prvo bih naglasio smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove kontroverzne izjave o Srebrenici. Te izjave su apsolutno neprihvatljive. Drugi događaj je ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju Joanikija. To je izazvalo još dublje podjele u zemlji, na ulicama Crne Gore. Pitao sam ambasadora Crne Gore pri EU za rok do kojeg bi ta kriza mogla da bude riješena, rekao mi je da je to pitanje od miliona dolara”, kazao je Bičik i dodao da se ipak nada da se to pitanje može riješiti.

“To nije samo pitanje politike”, kazao je Bilčik.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečič rekao je da vjeruje da će početkom naredne godine, nakon rješavanja otvorenih političkih pitanja, prioritet u Crnoj Gori biti dijalog vlasti i opozicije.

“Crnoj Gori sada treba dijalog koji će rezultirati održivim rješenjem. Vjerujem da ćemo nakon ovog dinamičnog decembra, gdje ćemo praktično cjelodnevno raditi u plenumu i nakon rješavanja otvorenih političkih pitanja, da ćemo se početkom naredne godine usmjeriti dijalogu vlasti i opozicije i gdje ćemo svi negdje biti spremni da pomalo izgubimo da bi Crna Gora dobila, jer smo svjesni koliko bi rješavanje tih pitanja značilo na putu Crne Gore ka EU”, rekao je Bečić.

On je kazao je u prethodnom periodu bilo “dijaloga radi dijaloga” koji nijesu imala rješenja ili su imala kratkoročna rješenja.

Podsjetio je da je, posebno početkom septembra, u Crnoj Gori bila prisutna velika društveno-politička polarizacija i sve to zajedno je usložnjavalo stvaranje zdravih pretprostavki za zdrav dijalog.

Na dvadestom sastanku POSP-a će učešće uzeti osim Bilčika i predsjdnika Skupštine Alekse Bečića, i glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić, u ime Vlade Crne Gore, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Gašper Dovžanin, u ime slovenačkog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, vršiteljka dužnosti direktorke za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Mikela Matuela, u ime Evropske komisije, i šefica Odsjeka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Elsa Fenet.

Na sastanku će biti riječi o stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, kao i o načinima za podsticanje nacionalnog konsenzusa o napretku Crne Gore na putu ka EU.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), obrazovan je u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta sastaje se dva puta godišnje. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve