Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Bešić: Izbori će odrediti snagu političkih aktera u narednih deset godina

Bešić naglašava da situacije sa puno kandidata nije neuobičajena, jer Crna Gora ima tri ključne baze koje grade biračko tijelo, DPS blok, prosrpske partije i građanski blok, tako da uvijek imamo više igrača

Metodolog Miloš Bešić gostujuću u emisiji TVCG “Argumenti” kaže da će predsjednički izbori odrediti snagu političkih aktera u narednih 10 godina i onaj ko ih dobije biće veliki pobjednik. Smatra da će se ići u drugi krug, a da će trka biti neizvjesna ako u njega uđu Andija Mandić i Milo Đukanović.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović naglašava da predsjednički izbori treba da dovedu do predsjednika svih građana, a sa ovakvim kandidatima, ko god pobijedi samo će raditi na jačanju svoje partije. U susret predstojećim predsjedničkim izborima u “Argumentima” razgovaramo o mogućim kandidatima, njihovim kampanjama i nazire li se, poslije više izbornih ciklusa, drugi krug izbora.

Bešić naglašava da situacije sa puno kandidata nije neuobičajena, jer Crna Gora ima tri ključne baze koje grade biračko tijelo, DPS blok, prosrpske partije i građanski blok, tako da uvijek imamo više igrača.

“Nema sumnje da će ovi izbori odrediti snagu aktera u narednih 10 godina i onaj ko ih donije je veliki pobjednik. Oni koji znaju da nemaju šanse, moraju da učestvuju da bi očuvali svoje biračko tijelo”, kaže on.

Dodaje da je DPS imao praksu da odugovlači sa imenovanjem kandidata, ali sada nemaju najbolje moguće rješenje i moraju da biraju između loših rješenja i vagaju.

“Vrlo je jasno da u prvom krugu njihov kandidat prolazi, ali u drugom će imati problema, jer nema sumnje da postoji dominantan nadpolovičan kapacitet glasova koji su antidps raspoloženi. Jedina šansa je da drugi kandidat u drugom krugu bude Andrija Mandić i tada bi utakmica bila egal. Sa bilo kojim drugim kandidatom neće proći”, smatra Bešić.

Pozdravlja motiv Mandića da se kandiduje, jer je praksa da lider ide prvi, a što se ranije nije dešavalo.

“To je logično i ja pozdravljam ove situacije. Očekujem i da Milojko Spajić bude kandidat ispred svoje partije koja je pokazala kapacitet, a i on se predstavio kao ministar i logično je da ide u trku. Nijesu još predali kandidature i mogu da se predomisle, u politici je sve moguće i sve se dešava, ali ovo je logika. Kad prkosite logici morate da platite određene posljedice. Mandić je skupio i pozitivnih i negativnih poene u svojoj političkoj karijeri, i tu je Spajić kao nov u prednosti, ali treba pozdraviti ovu odluku”, kaže Bešić.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović kaže da su ovdje izbori uvijek presudni. Političari vide ovu priliku da svoj rejting izmjere i moguće je da zato imamo ovoliko kandidata.

“Nakon izbora biće nekih važnih odluka, da li će biti nove vlade ili će se ići na nove izbore, a i lideri ovako žele da osnaže i okupe biračko tijelo i učvrste svoje pozicije. Predsjednički izbori bi trebalo da dovedu do predsjednika svih građana, a ovako on će nastaviti samo da jača svoju partiju. Taj koji pobijedi trebao bi da zamrzne svoje partijske funkcije da bi bio kohezioni faktor i mogao da ostvari dobru saradnju sa institucijama, parlamentom”, ističe Radović.

Srđan Vukčević, biznis konsultant naglašava da bi valjalo da ima i žena kandidatkinja i da žene nijesu loše rješenje.

“Žene su jednako sposobne, ali Crna Gora još nije dovoljno otvorena za žensko liderstvo. Mi smo patrijahalno društvo i vaspitanje djevojčica nije na zavidnom novou, to nam je i tradicija i istorija, ali u budućnosti će to morati da se mijenja. To što svi imaju svog kandidata je taktika. Crnoj Gori treba lider koji ima pomirujuće kapacitete i da predstavlja svakog građanina, i to bi bila i prekretnica na ovim izborima”, kaže Vukčević.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve