Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Berlin: Politika proširenja u fokusu, Zapadnom Balkanu mjesto u Evropskoj uniji

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović je zahvalio ministarki vanjskih poslova SR Njemačke Analeni Berbok na inicijativi da se o politici proširenja – ključnoj za Crnu Goru, ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana, razgovara sveobuhvatno i fokusirano, na visokom nivou

Zapadnom Balkanu je mjesto u Evropskoj uniji, a politika proširenja u fokusu je zemalja članica, poručeno je danas sa konferencije „Veća i snažnija Unija – učiniti Evropsku uniju spremnom za proširenje i buduće članice spremnim za pristupanje“, održane u Berlinu, čiji je domaćin bilo Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović je zahvalio ministarki vanjskih poslova SR Njemačke Analeni Berbok na inicijativi da se o politici proširenja – ključnoj za Crnu Goru, ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana, razgovara sveobuhvatno i fokusirano, na visokom nivou.

Ukazao je na polarizovanu geopolitičku konfiguraciju, oblikovanu ruskim agresivnim ratom protiv Ukrajine, kao i drugim, narušenim bezbjednosnim, okolnostima širom svijeta, ocijenivši da „upravo zbog toga, politiku proširenja treba dodatno osnažiti“, posmatrajući region Zapadnog Balkana kao integralni i prirodni dio EU.

„Reforme koje sprovodimo treba da idu ruku pod ruku sa politikom proširenja, jednom od najuspješnijih politika Evropske unije, a Crna Gora, kao zemlja koja je prešla dug put u procesu integracije, spremna je da napravi jasan i konkretan iskorak na putu ka EU, u skladu sa pristupom zasnovanim na zaslugama“ kazao je ministar.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da je Crna Gora izabrala novu Vladu, koja je više nego spremna da iskoristi pozitivan zamah politike proširenja.

„Samo stabilna i istinski proevropska Vlada imaće šansu da ubrza pregovarački proces sa EU u korist građana Crne Gore. U tom smislu, visoko cijenimo podršku naših evropskih partnera“, kazao je Ivanović.

Na otvaranju konferencije je istaknuto da se pitanje da li će doći do proširenja više ne postavlja, već se razgovara o tome kada će se i na koji način realizovati. Takođe, naglašeno je da će buduća uloga EU, kao snažnog glasa u globalnoj areni, zavisiti od toga koliko uspješno može da se reformiše i pripremni za naredne krugove proširenja.

Tokom boravka u Berlinu, ministar Ivanović je imao kraće razgovore sa ministrima vanjskih poslova SR Njemačke Analenom Berbok, Austrije Aleksandrom Šalenbergom, R.Slovenije
Tanjom Fajon, R. Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, Gruzije Ilijom Darčiašvilijem, Poljske Zbignjevom Rauom, Letonije Krišjanisom Karinšom, te ministarkom za evropske
poslove Francuske Lorens Bun i ministarkom za evropske integracije R. Srbije Tanjom Miščević.

Takođe, imao je odvojene bilateralne susrete sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, kao i radnu večeru sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuelom Zaracinom.

“Tokom svih razgovora je potvrđena podrška evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana i izraženo zadovoljstvo što se nova crnogorska Vlada jasno i nedvosmisleno odredila prema evropskoj integraciji kao svom ključnom prioritetu, uz posvećenost članstvu u NATO-u i daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve