Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Belada: SPC bi da kćerka bude starija od majke; Šoć: CPC ne postoji

Jedan od osnovnih zadataka SPC je, navodi Belada, da uništi Crnogorsku pravoslavnu crkvu, što podrazumijeva i prisvajanje kompletne istorije CPC

Srpska pravoslavna crkva želi da se prikaže tradicionalnom u Crnoj Gori tako što će preuzeti kontinuitet Crnogorske pravoslavne crkve, u čemu je podržava trenutna vladajuća većina, ocijenio je advokat Nikola Belada u izjavi za Gradski portal. Za razliku od Belade, advokat Dragan Šoć tvrdi da je SPC nesumnjivo tradicionalna crkva u Crnoj Gori.

Jedan od osnovnih zadataka SPC je, navodi Belada, da uništi Crnogorsku pravoslavnu crkvu, što podrazumijeva i prisvajanje kompletne istorije CPC.

On smatra da SPC, sprovodeći svetosavski slogan, uvijek stavlja znak jednakosti između pravoslavlja i srpstva.

„To znači ekskluzivno pravo SPC da se možemo krstiti samo u srpskoj crkvi i biti vjernik te crkve. To predstavlja klasičnu diskriminaciju i primjer kršenja međunarodnih standarda u sferi vjerskih sloboda. Po zakonu i međunarodnim standardima, vjersku organizaciju može činiti do deset članova, odnosno vjernika. Prema tome, imala ona deset članova ili deset hiljada, po međunarodnim standardima mora se sprovoditi jednak tretman i status. Njihova hegemonija oduvijek podrazumijeva nestanak CPC − zato je i nazivaju sektom i priznaju postojanje samo SPC”, poručio je Belada.

Cilj je, kaže Belada, da se SPC „na mala vrata” proglasi kao tradicionalna crkva u Crnoj Gori.

„U Srbiji SPC ima kontinuitet od 1836. godine, a u Crnoj Gori je osnovana tek 1921. CPC je definisana Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine. Žele da „kćerka bude starija od majke”. I CPC je podnijela zvaničan zahtjev da se sa njom, kao registrovanom vjerskom organizacijom, potpiše ugovor o međusobnim odnosima, kao što treba da se potpiše sa SPC. Međutim, Vlada još uvijek nije dala odgovor na to pitanje, a njihove izjave su pune priče o sprečavanju diskriminacije”, zaključuje Belada.

S druge strane, advokat Dragan Šoć smatra da SPC jeste tradicionalna jer, tvrdi, ima dugo postojanje i djelovanje u našoj državi.

„SPC je po mom mišljenju vrlo tradicionalna. Ona na području Crne Gore djeluje vjekovima u obliku svojih episkopija − prevashodno Zetske episkopije, zatim Crnogorske, pa Crnogorsko-primorske. Postoji od kako je osnovana prva episkopija na Miholjskoj prevlaci 1219. godine”, rekao je Šoć za Gradski portal.

Za njega Crnogorska pravoslavna crkva nije tradicionalna jer, kako navodi, djeluje od dana kada je upisana u listu nevladinih organizacija.

„CPC se može svrstavati kako hoćete, ali ona nigdje nije prepoznata kao tradicionalna. Da bi nešto bilo prepoznato, pravno ili kanonski, mora imati neki legitimitet. Ne znam ko je prepoznao na taj način CPC”, kaže Šoć.

Komentarišući navode iz lista „Pobjeda” da Temeljni ugovor sa SPC sadrži član u kojem se decidno navodi „da se ne može graditi niti jedan vjerski pravoslavni objekat u Crnoj Gori bez saglasnoti nadležnih iz SPC”, Šoć ističe da se mora znati sadržina ugovora i da se on, ukoliko sadrži nešto što je protivno Ustavu, može osporiti.

„Temeljni ugovor će u jednom momentu morati da bude dostupan javnosti. Nijedan ugovor nije završen ukoliko ga ugovorne strane ne potpišu. U pravu je to tako do posljednjeg momenta, dok ne prođe procedura koju predviđaju ugovorne strane”, objašnjava Šoć.

Zaključuje da nije na državi da određuje nazive i da se miješa u unutrašnje ustrojstvo vjerskih zajednica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
05.06.2021-15:57 15:57

Ne vjerujem da je Šoć toliko glupav da iznosi tvrdnje o vjekovnom trajanju SPC na teritoriji CG. Prije će biti da je bezobrazan i da se stidi svog porijekla koje prikriva srbovanjem. Prezime mu govori da on nije etnički srbin. Pitanje: kakvu je mitropoliju osnovao Ivan Crnojevič?

Crnogorka
05.06.2021-16:05 16:05

Svi znamo da je Soc nastrojen cetnistvu i da je Drzave advokatski imunitet ukinuti i PROCERATI U MATICU OKLEN JE IZBEGAO PA NEK BLATI SRBIJU CETNIK a ne Crnogorci mu dozvolili da utire sve sto je Crnogorsko !

Niksic
05.06.2021-16:29 16:29

Šoć ocekuje uhljebljenje, da dođe na mjesto Lepog!!! Zato mu je ovakva prica!!!
I sam zna da izgovara ciste lazi. SRAMNO!!!

Krsto
06.06.2021-01:32 01:32

Prezime Šoć je Albansko…Tek da se zna..Albanija je puna crkava i manastira koji imaju Slavenske toponime i u kojima se sluzba vrsila [a i danas se djelimicno vrsi] na crkveno Slavenskom jeziku…To je bio sluzbeni jezik i u Rumunskim crkvama na pr..Pa logici SPC bi sve crkve u Albaniji i Rumuniji bile srpske…U Albaniji pravoslavni Hriscani cine cak 23% ykupnog stanovnistva…Bivsi predsjednik Albanije Fatos Nano je PRAVOSLAVNI HRISCANIN ..Pa sto mu gospodin Šoć ne objasni da on nije Albanac vec Srbin? Pa da mu NANO pomene i oca i gospodju majku…Po logici SPC Pravoslavaca na Bolkanu osim u SPC nema…Slicno… Pročitaj više »

sramotno
06.06.2021-05:21 05:21

Je li moguće da Šoć ovako paušalno i drsko zastupa interese crkve koja je ušla u Crnu Goru okupacijom ove zemlje??? Je li moguće da građani Crne Gore dozvoljavaju da Srpska crkva otvoreno poništava Crnu Goru kao suverenu zemlju, Crnogorce kao narod i Crnogorsku pravoslavnu crkvu koja je stub i okosnica crnogorskog izvornog etniciteta? Dragan Šoć decenijama potkopava temelje ove zemlje podržavajući pravno neistinu o Srpskoj crkvi u Crnoj Gori. Kako je moguće da u zakonima o SPC u Srbiji stoji da je SPC osnovana u Srbiji 1836, a u da Šoć brani “tradicionalno”, “vjekovno” postojanje SPC ??? Je li… Pročitaj više »

Branko ivanovic
06.06.2021-09:52 09:52

Nije on glup nego bezobrazan I pristrasan