Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Amfilohije nije pomenut u Svetosavskoj čestitki: Joanikije prodao Đeda zbog funkcije i novca koji ga čeka u Sinodu SPC!?

Ovakav potez Joanikija iznenadio je mnoge vjernike koji nijesu očekivali da će ni tri mjeseca od smrti Amfilohija on biti potpuno zaboravljen, pa da čak ni u jednoj rečenici da bude pomenut. Đedo, kako su tepali Amfilohiju njegovi sljedbenici, je u sličnim prigodama uvijek pominjao istaknute ljude za SPC, pa čak i obične građane koji široj javnosti nijesu bili poznati, a koji su, prema njegovom mišljenju podnijeli neku vrste žrtve

Vjernici SPC šokirani su jučerašnjim potezom episkopa Joanikija, privremenog šefa/upravnika SPC u Crnoj Gori, pošto juče u svom obraćanju povodom Dana svetog Save nijednim slovom nije pomenuo pokojnog mitropolita Amfilohija. Pogledajte video čestitke.

Ovakav potez Joanikija iznenadio je mnoge vjernike koji nijesu očekivali da će ni tri mjeseca od smrti Amfilohija on biti potpuno zaboravljen, pa da čak ni u jednoj rečenici da bude pomenut. Đedo, kako su tepali Amfilohiju njegovi sljedbenici, je u sličnim prigodama uvijek pominjao istaknute ljude za SPC, pa čak i obične građane koji široj javnosti nijesu bili poznati, a koji su, prema njegovom mišljenju podnijeli neku vrste žrtve. Vjerovatno će se SPC braniti da to “nije praksa”, ali onda neka objasne zašto u tom “svetom danu” nigdje ni na sajtu ne pomenuše Amfilohija za kojeg tvrde da je najviše učinio od svih za tu vjersku organizaciju.

Izbori u SPC

Dobri poznavaoci prilika u SPC su iznenađani tako otvorenim propustom Joanikija, ali isto tako objašnjavaju da je jedini razlog zbog kojeg je to učinjeno, vjerovatno predstojeći izbori u SPC, kada bi na Sinodu sredinom februara trebalo da bude izabran novi patrijarh. Oni navode da u SPC već odavno postoji više struja, a da je nakon smrti Amfilohija i Irineja u toj vjerskoj organizaciji nastao potpuni haos, jer mnogi bi željeli da preuzmu taj tron. Ono što se pouzdano zna da je svakog patrijarha Srbije od 90-ih na ovamo birala obavještajna služba, pa će tako biti i ovaj put.

Pošto je kompletan obavještajni sistem pod kontrolom predsjendika Srbije Aleksandra Vučića jasno je da će novi patrijarh biti neko za kog se on odluči i ko mu neće praviti probleme ni one povremene probleme poput Amfilohija, već će se izabrati neko ko je bio servilan prema njemu kao što je to bio Irinej. Podsjetimo, Irinej je na svaku kritiku pa čak i nižeg popa na račun Vučića morao da reaguje ili javnom izjavom ili saopštenjem sa jasnom porukom da se ograđuju od takvog stava sveštenog lica. Najčešće je to činio nakon izjava Amfilohija koji je umio da potkači Vučića tamo gdje ga najviše boli.

Podsjetimo, Amfilohije je bio protiv toga da SPC dodijeli orden Svetog Save Vučiću.

Trenutno visokopozicionirani sveštenici SPC i favoriti za budućeg patrijarha Irinej Bački, Jefrem i Porfirije su godinama bili maltene u otvorenom sukobom sa onim što je zastupao Amfilohije.

Joanikije, koji nije omiljen u dijelu sveštenstva SPC u Crnoj Gori zbog svojih  “trostrukih igara”, očito je vrlo dobro predosjetio trenutak u kojem se nalazi ta vjerska organizacija, pa je u ovom periodu svojevrsne kampanje za patrijarha, odlučio da ne iritira “patrijarha iz sijenke” Vučića. Jasno je da Joanikije zna da će na njega uvijek gledati kao Amfilohijevog čovjeka, zato je pred njim da u narednih 20 dana napravi jasnu distancu od onog što je Đedo zastupao.

Sve ovo govori da se on očito primio na objave srpskih tabloida koji su objavljivali da je pored trojice popova SPC i Joanikije među favoritima za patrijarha. Zbog toga je v.d. čelnika SPC u Crnoj Gori iz manastira Đurđevi stupovi vrlo jasno istakao kandidaturu za neku od boljih pozicija u budućoj “vladi” SPC, a to mu donosi prilično pristojnu mjesečnu apanažu koja se kreće od nekoliko hiljada eura. A ako bude patrijarh SPC, ako je suditi prema onome što je inkasirao preminuli Irinej, to na mjesečnom nivou može dostići i 10.000 eura mjesečno.

Zaćutali, mediji, Ne damo svetinje i pojedinici koji su se sa njim kleli

Vodeći prosrpski mediji u Crnoj Gori Vijesti, In4S i Borba takođe se juče nijesu na veliki dan za SPC sjetili preminulog Amfilohija čime su poslali jasnu poruku u kojem smjeru će dalje ići odnos prema pokojnom Đedu. Ni u čestitkama NVO Ne damo svetinje i nekoliko drugih organizacija i pojedinaca niko nije izustio nijednu riječ o pokojnom Amfilohiju. Ako Joanikije ima ličnu finansijsku korist što je to izostavio, onda čudi odnos svih onih koji su skoro neukusno uzdizali Amfilohija proteklih godinu.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
28.01.2021-10:13 10:13

Hahah ! Kazete pri kraju teksta ” Petrijarh iz sjenke Vucic ” Dobro je da ga niste nazvali ” njegovo preosvestenstvo Vucko ” Dok je ovaca bice i vune….

walter
28.01.2021-11:28 11:28

Joanikije se osvetio Amfilohiju iz razloga što je Zavjet”TESTAMENT UKLESAO NA NADROBNOJ PLOČI”a na njoj ne postoji nijedan srpski simbol niti pominjanje SPCa ili pripadnosti srpskom korpusu.Tekst na ploči naglašava :1.Na tronu mitropolita crnogorsko-zetskih.2.Mitropolit crnogorsko primorski.3.Exzarh -zaštitnik pećkog trona,a bareljef jednoglavog orla simbolizuje ekumensko približavanje katolika i pravoslavaca.Bareljef Jerusalima simbol izvornog hrišćanstva.Joanikije je insistirao na Episkopskom savjetu da se doklešu 4S i dopiše pripadnost SPC u,međutim reagovalo je šire sveštenstvo i pod pritiskom je nevoljno pristao da se “to za sada ne dira” .Znajući sa kim ima posla ostavio je teški Amanet svojim podređenim i bliskim sveštenicima da se :”POSLE… Pročitaj više »

ZAGA
28.01.2021-15:21 15:21

Jedno Pričaju a drugo Misle i Rade i to od Smrti Hrista!
LICEMERNI!